Snelheidsmeters moeten verkeer veiliger helpen maken
02 Jun 2015, 20:25
foto
De snelheidsmeter aangebracht aan de Jagernath Lachmonstraat. (Foto's: René Gompers)


'Too fast. Slow Down. Slow Down', knipperen de lichten op de berm. Sommige automobilisten reageren positief op de waarschuwingen en anderen laat het koud. Twee snelheidsmeters zijn dinsdag aan de Jagernath Lachmonstraat ter hoogte van SPI in gebruik genomen. De apparaten moeten helpen het rijgedrag aan te passen.

Het initiatief om snelheidsindicatoren aan te brengen komt van Ebu Jones. “Ik wilde altijd wat doen aan het verbeteren van de veiligheid in het verkeer”, vertelt hij. “Ik ben ook verkeersslachtoffer geweest. Mijn tijd als diplomaat in Parijs heeft mij dichterbij deze stap gebracht. Daar zijn deze apparaten normaal en dragen wel degelijk bij aan veiliger verkeer. Het idee heb ik meegenomen. Ik ben heel blij dat ik eindelijk iets concreets doe.”

De twee apparaten registreren de snelheid van aankomende auto’s uit beide richtingen. De snelheid wordt een seconde later weergegeven. Wanneer de voertuigen boven de wettelijke toegestane snelheid rijden veranderen de cijfers in tekst: ‘slow down’ of ‘too fast’. Op deze manier worden automobilisten geattendeerd op hun snelheid en aangemaand vaart te minderen. De twee snelheidsmeters zijn overgedragen aan het ministerie van Openbare Werken. De Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft ook een bijdrage geleverd. Met het ministerie van Justitie & Politie zijn er ook gesprekken gaande. Minister Edward Belfort staat er wel open voor, geeft Jones aan.

Voor Jones is dit ook een manier van teruggeven aan de samenleving. De paar snelheidsindicatoren kost Euro 4275. “Dat heb ik uit mijn spaarcenten betaald. Maar als ik zou wachten op vanwaar het geld zou komen, had dit nooit plaatsgehad.” Er is aangegeven dat er nog meer snelheidsmeters geplaatst zullen worden in stad en district. “Ik hoop dat er een brede samenwerking ontstaat tussen de ministeries”, zegt Jones. “Dan hoeft geld geen probleem te zijn. Het gaat er om dat het verkeer veiliger wordt.”

René Gompers

Thursday 27 June
Wednesday 26 June
Tuesday 25 June