Diana Pokie teleurgesteld in deel achterban
26 May 2015, 22:43
foto
Diana Pokie keert terug in het parlement.


ABOP-lijsttrekker in Brokopondo Diana Pokie behoudt haar zetel in het parlement. Maar toch is Pokie “zwaar teleurgesteld” in een deel van haar achterban. De zetel van Pokie is de enige zetel die de ABOP heeft weten te behalen in Brokopondo.

NDP heeft de twee overige zetels in kiesdistrict 9. Pokie is daar zeer verontrust over. Zij vermoedt dat de zetels van de NDP zijn gekocht met geld, voedingspakketten en andere sociale voorzieningen. Ze zegt daar indicaties voor te hebben. Het meest teleurstellende vindt Pokie dat niet haar achterban uit Brownsweg en Balingsoela op haar hebben gestemd, maar kiezers uit kleinere dorpen waar zij weinig tot geen campagne heeft gevoerd.

“Ik heb hard gewerkt voor ten minste twee zetels voor de ABOP, ik heb alles en dan ook alles - tot zelfs schulden gemaakt - ingezet om meer te halen voor mijn mensen. Ik heb dagelijks campagne gevoerd van persoon tot persoon. Mijn schadeloosstelling van de assemblee heb ik volledig besteed om propaganda te maken. Mijn familie die mij altijd ondersteunt, heeft zelfs voor mijn gezin moeten zorgen”, zegt de jonge politica. Ze vertelt dat ze voor bewustwording en ontwikkeling ging. Ze wil de achtergestelde positie waarin “haar mensen” verkeren, wegwerken. Pokie heeft niet gekozen om pakketten te geven aan mensen, “daarmee help je ze niet. Ze hebben echter juist daarvoor gekozen en zich in een afhankelijke positie geplaatst.”

Frederik Finisi behoudt zijn zetel voor de NDP, terwijl Sergio Akiemboto, directeur van Grassalco als tweede voor de paarse partij binnenkomt. De zetel van Akiemboto zit Pokie behoorlijk dwars. “Hij woont niet eens in Brokopondo, maar in de stad. Hij is vrijwel nooit te zien in de dorpen en heeft nauwelijks campagne gevoerd met pakketten.” Ze zegt dat ze uit de gesprekken heeft vernomen dat er behoorlijk met geld is gestrooid om stemmen te winnen.

Pokie benadrukt dat het in de eerste plaats niet om haar gaat, maar om het harde werk dat zij heeft verricht. “ Ik ben geboren en getogen op Brownsweg, het grootste dorp in het district. Toen ik in de politiek trad, heb ik al snel geleerd dat als ik iets wil betekenen voor mijn mensen ik in de coalitie moet zitten, daarom ben ik ook naar ABOP gegaan. Het ging echt niet om mezelf, vandaar dat ik zo teleurgesteld ben. Mensen feliciteren mij met het behalen van een zetel, maar mijn hart bloedt.” De politica voegt eraan toe dat ze veel heeft geleerd bij deze verkiezingen. “De politiek is hard en tof.” Ze vindt dat ze is afgestraft met haar herverkiezing in het parlement, omdat ze de zetel heeft gestolen van de BEP. In 2010 kwam zij namens de BEP voor het eerst in De Nationale Assemblee. Gaande de regeerperiode maakte zij de overstap naar ABOP. “Ik heb hard gewerkt voor deze zetel en heb het eerlijk verdiend, dat kan ik met alle trots zeggen.” Aan de andere kant vindt ze dat het binnenland groots heeft verloren bij deze verkiezingen.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April