Hogere opleidingen geïnformeerd over accreditatieproces
20 May 2015, 20:12
foto


Het Nationaal Orgaan voor Accreditatie (NOVA) heeft in opdracht van minister Ashwin Adhin van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, vertegenwoordigers van de hogere opleidingen in Suriname geïnformeerd over het accreditatieproces voor hun instellingen. Dit is gebeurd om vragen over het proces en de manier van werken van het NOVA weg te werken.

Beleidsadviseur van het ministerie Humphrey Bergraaf, zegt dat het cruciaal is dat alle opleidingen in Suriname op korte termijn geaccrediteerd worden. “Het is immers belangrijk te weten waar onze plaats is in de wereld met betrekking tot onderwijs.” Hij vindt het jammer dat Suriname tot heden geen wetenschappelijk gezicht heeft in de wereld. “We hebben nog een lange weg te gaan, die nog langer zal zijn als we nu het drastisch ontwikkelingstempo niet bijhouden.”

NOVA heeft nieuwe kaders ingesteld voor accreditatie en deze voor feedback opgestuurd naar de instellingen. Trevie Feurich, voorzitter van de Accreditatieraad, zegt dat de diverse instellingen hebben aangegeven dat de wet NOVA “niet duidelijk en tegenstrijdig is”. Ze verwacht dat de onderwijsinstellingen niet precies weten waar te beginnen, vandaar de vertraging in de uitvoering.

Het NOVA heeft zich georiënteerd op het buitenland en vooral de regio. Het Caribische gebied is geraadpleegd ook in verband met de Caricom Single Market and Economy (CSME). Het is immers van belang te weten welke vaardigheden gevraagd zijn. Er zijn verder gewerkt met richtlijnen van de Verenigde Naties Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Adhin zegt dat de Suriname National Training Authority (SNTA) niet beperkt zal blijven tot het beroepsonderwijs. De reguliere opleidingen moeten ook rekening houden met wat er gevraagd wordt vanuit de maatschappij.

Vertegenwoordigers van de instellingen wilden tijdens de bijeenkomst weten of het ministerie meent financieringsmogelijkheden te creëren. “We zijn nog bezig het subsidiebeleid grondig onder handen te nemen en de categoriseren. Als de opleiding niet voldoet aan de gestelde eisen wordt de financiële ondersteuning afgekeurd of stopgezet”, zegt Adhin. De bijeenkomst is de tweede in een reeks; er zal vaker overleg gepleegd worden, zegt de voorlichting van het ministerie.
Advertenties