IRIS-code geldt als leidraad verkiezingen
13 Apr 2015, 15:30
foto
President Desi Bouterse op 20 februari in gesprek met politieke partijen.


De code voor de verkiezingen van 2015, opgesteld door de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS), is overgenomen door president Desi Bouterse en diverse politieke partijen. De president had op 20 februari een onderhoud met de politieke partijen hierover.

Ebu Jones, secretaris van de commissie 'Adaptatie Gedragscode Verkiezing', zegt aan Starnieuws dat de meeste politieke partijen al akkoord zijn gegaan met de code van IRIS. Er is gewacht tot de kandidaatstelling, want daarna is de campagne in volle versnelling gegaan. DA91 heeft te kennen gegeven geen behoefte te hebben aan de code. Van de NPS en de BEP is er nog geen officiële reactie gekomen. De overige partijen hebben schriftelijk te kennen gegeven akkoord te zijn met de code.

IRIS heeft aangegeven dat het volk van Suriname sinds de onafhankelijkheid, bijna veertig jaar geleden, een turbulente periode heeft meegemaakt. De samenleving verwacht een integer leiderschap gericht op ontwikkeling. De gemeenschap wordt gevraagd om politici en politieke partijen te beoordelen hierop. De IRIS doet ook een beroep op de leiding van mediabedrijven en op journalisten om zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheid.

U kunt de IRIS-code hier downloaden.
pdf-icon.gif IRIS_gedragscode.docx