Directie garandeert salarissen personeel Diakonessenhuis
27 Mar 2015, 05:00
foto


De werknemers van het Diakonessenhuis krijgen morgen hun salarissen uitbetaald, verzekert de directie van de instelling. “De jaarlijkse kledingtoelage kunnen we helaas niet op tijd uitkeren. We hebben aan de Bond van Personeel in dienst van het Diakonessenhuis hier maximaal twee weken uitstel voor gevraagd.”

Robby Naarendorp, voorzitter van de personeelsbond, vergadert vandaag om 12 uur weer met zijn leden. In een rumoerige algemene ledenvergadering gisteren hebben de werknemers aangegeven dat ze zowel hun salaris als hun kledingtoelage vandaag willen ontvangen. Gebeurt dat niet dan zal het werk worden neergelegd. De kledinggelden zouden aanvankelijk in januari uitbetaald moeten zijn.

Alle ziekenhuisdirecteuren hebben hun bezorgdheid over de precaire financiële situatie waarin de instellingen verkeren, geuit bij de Nationale Ziekenhuis Raad. Het Diakonessenhuis ziet zich ook voor een steeds nijpende financiële situatie. “Wij hebben zo lang als mogelijk ons hoofd boven water kunnen houden, maar verschillende factoren bemoeilijken dat.” De directie noemt in een adem de abrupte stopzetting van de overheidssuppleties vanaf januari 2014. Daarnaast de invoering van de Basis Zorgverzekering waarvoor er nog lopende onderhandelingen zijn met de verzekeraars. Het gevolg is dat de directie niet kan declareren voor deze opgelopen kosten. Ook de late vaststelling van klinische tarieven voor de Basis Zorgverzekering en de Wet Nationale Basiszorgverzekering draagt bij aan de financiële crash van de ziekenhuizen. De declaratie van geleverde diensten hoopt hierdoor namelijk achter.

De directie zegt dat het Diakonessenhuis pleit voor structurele oplossingen zodat “wij de gemeenschap kunnen blijven voorzien van kwaliteitsvolle zorgverlening en tegelijkertijd de afspraken en verplichtingen kunnen nakomen naar onze personeelsleden en leveranciers.” Zij voegt eraan toe dat ze als ziekenhuis streven naar kostendekkende tarieven voor alle type verzekeringssoorten zodat de instelling zelf haar kosten kan dekken.
Advertenties