Bhaitak Gana Warriors naar VS voor Phagwa tour
25 Feb 2015, 12:00
foto
Launda ke nác-danser Radjen Ghiraw en de Bhaitak Gana Warriors zijn ready voor hun phagwa tour in de VS. Foto: Ranu Abhelakh


De muziekformatie Bhaitak Gana Warriors zal de komende dagen Suriname vertegenwoordigen tijdens diverse phagwa shows in de Verenigde Staten (VS). “Behalve ons land, zullen wij vooral de Surinaamse Bhaitak Gana en launda ke nác promoten”, zegt groepsleider Rayen Kalpoe aan Starnieuws.

De Bhaitak Gana Warriors bestaat voornamelijk uit jongeren, die zich inzetten om de Surinaamse Hindostaanse cultuur levendig te houden. Suriname is uniek als het gaat om de Bhaitak Ghana muziek. Onze zang- en muziekstijl maken ons uniek, zegt Kalpoe, zelf zanger en harmoniumbespeler. “Wij zingen Sarnami en onze (drum) slagstijl op de dholak is anders dan die van de West-Indische landen.” Dholakbespeler Moenna Sital wordt dan ook als ‘master drummer’ aangekondigd in de promotie. In het repertoire zijn er ook Cautal, Birha en Chutney nummers opgenomen.

Kalpoe bevestigt dat er Surinaamse muziekgroepen zijn die met hun buitenlandse optredens hun sporen hebben verdiend. “Maar Bhaitak Gana muziek is een dying art onder jongeren.” De buitenlandse evenementen organisaties zijn daarom op zoek naar jongeren die de cultuur uitdragen, “om zo hun eigen jongeren in de VS, de roots weer bij te brengen en te interesseren”. Naast de typische muziekstijl, zijn de Surinaamse optredens in de VS ook uniek om de speciale attractie: launda ke nác (danser gekleed in vrouwelijke kleding). Deze dans wordt volgens Kalpoe alleen nog in Jamaica en Suriname opgevoerd. “Je ziet deze opvoering nog bij Hindoe bruiloften en op sommige hoogtij momenten. Het zijn vooral oudere heren die dansen.” Voor Radjen Ghiraw, die al twintig jaar de launda ke nác danst, is het een grote eer om zijn kunnen te tonen en het publiek te vermaken met zijn ‘moves’. “Wij willen met onze optredens de cultuur van onze voorouders eren en de tradities levendig houden.”

De Bhaitak Gana Warriors treden op tijdens vier Phagwa festivals in Florida en geven één show weg in New York. Bij elk optreden zal de groep de Surinaamse vlag op het podium plaatsen, en naast het Sarnami ook nog wat Sranan woorden in de zang zetten, zoals in de Chutney zangnummers. De groep vertrekt woensdag en geeft zaterdag de eerste show tijdens de Holi Sameelan in het Royal Palm Beach Cultural Center. Op Phagwa zelf treedt de groep op tijdens de derde United Phagwa Celebration. Behalve Suriname zijn er ook groepen uit Guyana, Jamaica en Trinidad en lokale artiesten. Naast optredens, focust Bhaitak Gana Warriors zich lokaal op Surinaamse jongeren om hen voor deze muziek- en danskunst te interesseren.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April