CBvS-president waarschuwt valuta-speculanten
24 Jan 2015, 06:00
foto
Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, heeft valuta-speculanten tijdens zijn nieuwjaarsrede gewaarschuwd. (Foto: René Gompers)


De valuta-interventies van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben ertoe geleid dat de wisselkoers voor de US-dollar stabiel is gebleven. Devaluatie is daarom totaal niet aan de orde, zegt bankpresident Gillmore Hoefdraad stellig. “Maar het is aan eenieder om mee te helpen en het hoofd koel te houden.”

Hij doet een dringend beroep op elke speler in de markt om niet mee te doen met speculatieve praktijken, maar samen te werken met de CBvS en de algemene banken. “Een speculatieve aanval op de markt is in niemands voordeel. De financiële stabiliteit gaat verloren als we daarin meegaan en eenieder is de verliezer.” De monetaire autoriteit merkt op dat ze met de cambio’s het grotere evenwicht van de valutastromen binnen de economie hebben besproken. Het aanbod van euro’s is hoog terwijl de vraag naar US-dollars hoog is.

Hoefdraad legt uit dat het uiteindelijk wel goed komt, omdat er verschepingen van het bankwezen worden gepleegd naar het buitenland. “Per saldo gaan er euro’s weg en komen er dollars binnen. Op het einde van de dag komt het in de hele economie goed.” Hij benadrukt dat op de internationale markt de conversie plaatsvindt tegen de internationale koersen. “En hier moeten we rekening mee houden. Suriname is geen marktbepaler; wij kunnen de verhoudingen tussen de internationale valuta niet beïnvloeden.”

Voor Suriname moet er worden gewaakt dat de wisselkoersen hier kunstmatig worden vertroebeld, wat zeer nadelig is voor de economie. De bankpresident wijst erop dat sommige actoren zich blind staren op de bewegingen tussen de euro en de dollar en zij speculatieve posities beginnen in te nemen en tornen aan de koersvorming op de binnenlandse markt. “Als valuta om speculatieve doelen wordt nagejaagd, ontstaat er een druk op de koersen en verkleint het aanbod dat beschikbaar is voor productieve doeleinden.” Hoefdraad herhaalt dat speculatief handelen achterwege moet worden gelaten en dat in de bedrijfsvoering rekening moet worden gehouden met de internationale koersbewegingen waar Suriname geen invloed op heeft.

Hij heeft in het vooruitzicht gesteld dat de Centrale Bank dit jaar nog zal overgaan tot een volledig geautomatiseerd rapportagesysteem. “Met deze en meerdere ontwikkelingen op komst zullen de grote verliezers de speculanten zijn.” De bankpresident sprak in het Ramada Paramaribo Princess Hotel waar hij zijn nieuwjaarsrede heeft gehouden.
Advertenties