Kerst vieren terwijl de modder klaar staat
25 Dec 2014, 02:00
foto
Pater Esteban Kross tijdens de nachtmis in de St. Petrus en Paulus Basiliek. (Foto: Ranu Abhelakh)


In een bomvolle St. Petrus en Paulus Basiliek heeft pater Esteban Kross woensdagavond opgeroepen voor bezinning en om diep te kijken in het hart tijdens en na de kerstdagen. Hij vroeg dan ook om 2015, een belangrijk jaar, op te dragen aan de liefde. “Wij kunnen wat betekenen en de bouwstenen zijn voor de opbouw van Suriname.”

De eerste kerst nachtmis in de Basiliek, kreeg het thema 'Vertrouwen' mee. Na een uiteenzetting over dit thema, heeft Kross zijn zorgen geuit over de komende verkiezingstijd. De pater vroeg retorisch hoeveel Surinamers de komende dagen in hun mooie kleren zullen aanzitten aan een kerstdiner. “Terwijl de modder al klaar staat om over enkele weken te gooien in de verkiezingsstrijd.” Volgens hem worden nu de mond, tong en lippen positief gebruikt voor kerstwensen en -liederen. “En over enkele weken worden deze zelfde mond, tong en lippen gebruikt om de verdachtmakingen en laster te uiten. Dit stemt ons tot nadenken.”

In deze vredige kerstsfeer heeft hij zijn gehoor ook aandacht gevraagd voor de ruwe omgangsvormen in de samenleving. Het een gewoonte aan het worden, hield hij de kerkgangers voor. “We horen woorden en zien handelingen waaruit geen vertrouwen en respect voort komt. Via mofokranti en inside informatie horen wij dat hetgeen publiekelijk wordt gezegd, niet op waarheid berust.” Kross gaf mee dat door vertrouwen en respect te geven, je het goede oproept in een andere. Vriendelijkheid in woorden schept vertrouwen, vriendelijkheid in denken schept gezindheid en vriendelijkheid geven schept liefde. “Vrede komt er als wij trouw zijn aan de diepste gedachte om van Suriname een prachtig, zorgzaam en liefdevol land te maken.”

De nachtmis heeft weer honderden Surinamers, buitenlanders en toeristen aangetrokken. Een half uur voor aanvang van de dienst waren alle zitplaatsen al bezet. Het publiek stond in de entree en op het voorplein van de Basiliek de dienst te volgen. Op eerste en tweede kerstdag houdt de Basiliek de Hoogmis van de kerst.
Advertenties