Opec blijft dagelijkse olieproductie handhaven
22 Dec 2014, 02:00
foto
Olie-minister van Saudi-Arabië, Ali al-Naimi (Foto: Reuters)


De olierijke Golfstaten blijven bij hun standpunt om de productie van ruwe olie niet te verminderen. Ze wijzen met de vinger naar speculanten en producenten buiten de Opec-groep voor de kelderende prijzen.

Minister van Olie van Saudi-Arabië, Ali al Naimi, zegt dat “de verspreiding van misleidende informatie en speculatie” heeft bijgedragen aan de prijsdaling van 40 procent. In Abu Dhabi heeft hij ook beschuldigingen van een Saudische complot om de prijzen te laten kelderen om politieke doelen, van de tafel geveegd.

Ook de ministers uit Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten hebben gezegd dat er geen plannen zijn om de productie te verlagen. Naimi zegt dat als de producerende landen buiten de Opec de productie willen verminderen, “ze welkom zijn dat te doen.” Hij benadrukt: “Wij zijn niet van plan om te verlagen, zeker Saudi-Arabië is niet van plan om te reduceren." De olie-minister van Koeweit, Ali al-Omair, doet er een schepje bovenop en zegt dat de Opec het niet nodig vindt om de productie te verlagen en ook geen spoedvergadering zou overwegen. “We hebben anderen de kans gegeven en ze waren niet bereid te reduceren,” zei hij zondag tijdens de conferentie in Abu Dhabi.

Vorige maand besloot de Opec om haar productie van 30 miljoen vaten per dag onveranderd te houden. De markt moet zichzelf in evenwicht brengen, zonder dat de groep actie onderneemt.

Tweede helft 2015
In het verleden heeft de grootste producent ter wereld, Saudi-Arabië, actie ondernomen om de markt in toom te houden en de prijzen te stabiliseren. De beslissing om nu niet in te grijpen, heeft samenzweringstheorieën aangewakkerd. Zo zou de Opec de plotselinge groei van het Amerikaanse schaliegas ondermijnen en zou er sprake zijn van een politiek complot om de olie-inkomsten van Rusland en Iran te verminderen.

Naimi ontkent dat de politiek een rol in het olie-beleid van het koninkrijk speelt. Hij zegt dat hij niet tevreden is over de dalende olieprijs, maar voegt eraan toe: "De huidige prijzen stimuleren niet tot enige investering in energie, maar ze stimuleren de wereldwijde economische groei, wat uiteindelijk leidt tot een toename van de wereldwijde vraag en een vertraging in de groei van voorraden.”

Opec-secretaris-generaal Abdulla al-Badri heeft intussen de hoop uitgesproken dat de olieprijs zich tegen eind volgend jaar herstelt. "We hopen dat de prijs tegen het einde van de tweede helft van 2015 terugspringt," zegt hij. "We kunnen de markt nu niet overzien, we moeten wachten tot het einde van de tweede helft van 2015 om te zien hoe de markt reageert op deze lage prijzen." De wereld verwacht dat er volgend jaar minder Opec-olie nodig zal zijn als de sterke groei van het Amerikaanse schaliegas versnelt.
Advertenties