Oogapparaat voor Eye Center Suriname
27 Oct 2014, 14:00
foto
Oogarts Jerrel Pawiroredjo bezig met het apparaat, terwijl directeur Antoine Elias toekijkt.


Het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN), heeft een splinternieuwe supermoderne Cobra-CSO-Fundus-Camera (oogapparaat) overgedragen aan Jerrel Pawiroredjo van Eye Center Suriname. Dit apparaat is gedoneerd aan het ziekenhuis door de Rotary Clubs Delfts Koningsveld/Cordaid Nederland.

Algemeen directeur van het LMSZN, Antoine Elias, had eerder dit jaar een presentatie over het ziekenhuis gegeven aan de Rotaryclub Assen, waar de gynaecoloog Arthur Douglas lid van is. Douglas heeft werkzaamheden verricht in het ziekenhuis. Aan de hand van de presentatie hebben Douglas en zijn vrienden, onder wie John Degener, actie ondernomen om dit apparaat aan te schaffen.

Volgens Pawiroredjo komt het geschenk heel goed van pas in het district Nickerie. De One Stop Shop kan prima gebruik hiervan maken. Hij stelt voor dat er werkafspraken gemaakt moet worden met de leiding van Stichting Diabetes Educatie Suriname, waaronder de One Stop Shop valt, om dit apparaat in te zetten in de poli in het LMSZN.

Het apparaat kan foto’s van het oog maken, van zowel de binnen- als de buitenkant en kan ook die digitale bestanden opslaan of mailen naar Paramaribo voor eventuele beoordeling door de oogarts. Met dit apparaat
zal het werk bij de One Stop Shop Nickerie efficiënter geschieden en kan de screening van mensen met diabetes verscherpt worden. Op deze manier kan slechtziendheid op tijd ontdekt worden en blindheid voorkomen worden, stelt Pawiroredjo. De grootste groep patiënten die hiervan gebruik kan maken en profijt van zal hebben, zijn mensen met diabetes.
Advertenties