Autoloze dag signaal Suriname aan de wereld
18 Oct 2014, 20:00
foto
De flashmob trok veel aandacht van het publiek, waarbij de gezonde leefstijl werd gepromoot. (Foto: Wilfred Leeuwin)


De meest drukke straten van Paramaribo: de Dominee-, Maagden-, Steenbakkerij- en Jodenbreestraat, zagen er zaterdag totaal anders uit dan normaal. In plaats van lange files, klagende automobilisten en zwetende politieagenten die proberen het chaotische verkeer in goede banen te leiden, kon de stadsbezoeker zich vrij, onbelemmerd en vooral veilig door deze straten bewegen. Zelfs een peuter, onder begeleiding van zijn moeder, racete op en neer op zijn driewieler in de Steenbakkerijstraat. Hoofdcommissaris Humphrey Schurman van de Boyscout zegt dat Suriname met deze autoloze dag een signaal heeft gegeven aan de wereld voor bescherming van het milieu en zorgen voor het klimaat.

De autoloze zaterdag moet volgens hoofdorganisator hobman Wilgo Coster van de Boyscout gezien worden als een geslaagd evenement. Samen met het bedrijfsleven en milieuorganisaties is deze dag gehouden. Coster, districtscommissaris Mike Nerkust, Nimos waarnemend directeur Cedric Nelom, de ministeries van Sport- en Jeugdzaken, Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en de Paho, hebben bij de opening van deze autoloze dag gezegd dat dit evenement moet uitgroeien naar meerdere keren in het jaar. Het liefst zouden ze, als het even kan, dit gebied willen zien als een permanente autoloze zone in de binnenstad.

Verdere ordening
In de boodschap van de gezondheidsorganisatie Paho is aangegeven dat met de autoloze dag op verschillende manieren gezorgd wordt voor het klimaat en het milieu. Door de binnenstad vrij te houden van uitlaatgassen, wordt bijgedragen aan verminderde uitstoot in de atmosfeer. De lucht is schoner terwijl verschillende organisaties met activiteiten bijdragen aan een gezonde levensstijl. Uit cijfers van het ministerie van TCT blijkt dat tussen 1975 en 2010 het aantal voertuigen in Suriname vier maal is toegenomen, terwijl het wegennet niet is meegegroeid. Er is dus meer verkeersdrukte en uitstoot van schadelijke gifstoffen. Het openbaar vervoer is sterk geconcentreerd in de binnenstad. Het zorgt voor de inname van belangrijke parkeergedeelten in de stad dat weer leidt tot uitstoot van gassen. In sommige gevallen dringt de uitstoot direct en indirect eetgelegenheden binnen. Het ministerie wil in de toekomst het buslijnennet omgooien en de eindstandplaats zoveel mogelijk uit de binnenstad verwijderen.

Het verkeer in de binnenstad is zeer gebrekkig en niet geordend. De files die ontstaan, hebben als nadeel dat veel tijd verloren gaat, economische en maatschappelijke activiteiten worden belemmerd, terwijl de luchtvervulling alsmaar toeneemt, wat weer schadelijk is voor de volksgezondheid. De autoloze dag is voor TCT dan ook een activiteit die moet bijdragen aan een drastische vermindering van vervuiling en het bestrijden van ziekten.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April