VHP verwelkomt binnenkort een Chinese kern
31 Jul 2014, 04:00
foto
Wang Ping en VHP-voorzitter Chan Santokhi woensdagavond in 'de Olifant'. (Foto: René Gompers)


“Wij gaan nu op een andere manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van dit land. Wij gaan dat samen doen met de VHP”, zei Wang Ping namens de ‘oranje Chinezen'. “Dit is een historisch moment. We hebben een mijlpaal bereikt.” Binnenkort gaat de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) een Chinese kern installeren. Op woensdagavond is er een kennismakingsbijeenkomst gehouden met de nieuwe groep VHP-ers in ‘de Olifant’.

“We hebben een nieuwe droom, een nieuwe identiteit, een nieuw doel”, sprak Ping de aanwezigen toe. “Dat wij zover gekomen zijn, hebben we te danken aan dit land. Er zijn genoeg kansen, er heerst eenheid, de cultuur is rijk, er is democratie, ook in de politiek. We houden steeds meer van dit land, laten we ons best doen om het verder op te bouwen.”

VHP-voorzitter Chan Santokhi beschouwt de komst van de Chinezen naar de VHP ook als een historisch moment. “Het werd tijd dat de 'nieuwe' Chinezen politiek actief werden. Ze zijn lang op de achtergrond gebleven en nu gaan ze zelfs strijd voeren op het veld. We zijn blij dat ze het met ons willen doen”, zei Santokhi. Ping legde kort uit waarom gekozen is voor de ‘oranje’ partij. “De VHP is een partij van structuur. Ze heeft de juiste mensen op de juiste plaats. Er zit eerlijkheid en rechtvaardigheid in de partij. Er is ons nog meer opgevallen. Daarom hebben wij voor deze partij gekozen.”

Veiligheid terugbrengen
De Chinezen zijn niet met lege handen op de vergadering gekomen. Zij hebben een autobus geschonken. Ze hebben ruim honderd inschrijfformulieren voor lidmaatschap meegenomen. De groep bestaat uit ‘nieuwe’ Chinezen. “We zijn geweest naar de ‘oude’ groepen maar het bleek al gauw dat ze de partijen waar ze aan gelieerd zijn niet zullen verlaten”, legde Santokhi uit. “Deze groep had nog geen politiek huis. De mensen willen wel een bijdrage leveren om zaken gedaan te krijgen, zoals het tegengaan van de criminaliteit. ”

Santokhi haalde aan dat sinds het aantreden van deze regering de criminaliteit ernstig is toegenomen. “Er vinden dagelijks 45 zware berovingen plaats. Bij de vorige regering was er een gemiddelde van 24 moorden per jaar. Voor dit jaar alleen zijn er tot nu toe al 36 moorden geteld.” Santokhi vertrouwt er op dat de Chinese steun zal toenemen. De kernen zullen in zoveel mogelijk districten worden geïnstalleerd. “Nadat wij met jullie steun regeermacht hebben verworven, zullen wij uw veiligheid terugbrengen”, beloofde Santokhi de Chinezen.

René Gompers
Advertenties