Eerste Celos Vakantie Microbiologie voor glo
22 Apr 2014, 22:10
foto
De enthousiaste 'aspirant-laboranten' in het Celos laboratorium. (Foto: Raoul Lith)


25 leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de lagere school, zijn vandaag verwelkomd in het laboratorium (lab) van het Centrum voor Landbouwkundig Onderwijs Suriname (Celos). “Deze kinderen worden in de gelegenheid gesteld om in groepjes testjes te doen in het lab. Traditioneel worden deze testen alleen gedaan door de universiteitsstudenten”, zegt Ricky Stutgard, hoofd van het Microbiologisch/Veterinair Laboratorium.

Stutgard geeft aan dat de kinderen in twee dagen tijd heel veel kennis zullen opdoen over het onderwerp ‘hygiëne’. De kinderen gaan door een microscoop kijken naar insecten, bacteriën en naar huidmondjes. “Dat wat ze zien moeten ze tekenen. De mooiste tekeningen komen op 9 mei tijdens de certificaatuitreiking in aanmerking voor een prijs”.

Groter plaatje
De kinderen leren door de training wat voedselvergiftiging en voedselhygiëne inhouden.”Het groter plaatje is dat we gemotiveerde studenten willen hebben”, zegt Stutgard. De kinderen ervaren bij het bezoek aan het lab hoe het er op de universiteit aan toe gaat. Zij krijgen handschoenen, lab-jas en haarnet op hun hoofd om de testjes te doen. “Het verschil is dat deze kinderen geen verslag moeten schrijven”, legt Stutgard uit.

Vandaag zijn de kinderen gestart met een handwas-test waarbij ze nagaan als ze hun handen goed reinigen en desinfecteren. “De kinderen zetten hun ongewassen hand op een voedingsmedium waarop bacteriën kunnen groeien. De juiste manier van handen wassen wordt hen dan bijgebracht. Als ze het goed hebben gedaan, mogen er geen bacteriën meer op hun medium zijn.” Stutgard vindt dat educatieve tochten vaker georganiseerd moeten worden. “Dat is minder saai dan gewoon les volgen”, meent hij.

De mogelijkheid bestaat voor nog drie groepen van 25 kinderen om mee te doen aan deze Celos activiteit. Dit project wordt uitgevoerd door het succes van Celos Vakantie Microbiologie die in de maanden augustus/september wordt georganiseerd. Deze is bestemd voor muloscholieren en middelbare scholieren.

Raoul Lith
Advertenties