Zonne-energieproject Kwamalasamutu geëvalueerd
22 Jul 2013, 22:00
foto
Minister Hok Van NH neemt het evaluatierapport in ontvangst uit handen van Orlando Olmberg van Guguplex. (Foto: Raoul Lith)


Op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft minister Jim Hok een document ontvangen van het bedrijf Guguplex. Dit consultancy bureau moest in opdracht van NH het zonne-energieproject uit 1994, dat in het dorp Kwamalasamutu was uitgevoerd, in kaart brengen en evalueren. “Deze studie heeft ongeveer zes maanden geduurd”, zegt Orlando Olmberg, directeur van Guguplex.

Olmberg zegt dat er geen enkel compleet systeem uit 1994 nog in gebruik is. Wat wel aanwezig is zijn eigen geconfigureerde systemen. “De mensen hebben gebruik gemaakt van de oude nog bruikbare panelen. Enkele bewoners hebben zelf geïnvesteerd in nieuwe panelen. In heel Kwamalasamutu hebben we 48 systemen op basis van zonne-energie kunnen waarnemen”, vertelt hij.

Ownership belangrijk
De zonnepanelen zijn duur in aanschaf, maar ook de transportkosten voor diesel zijn hoog. Het is opmerkelijk dat veel van de bewoners in het dorp geen vast inkomen hebben. “Dit op enkele mensen na die een job hebben bij de overheid, zoals een militair of een andere ambtenaar”, geeft Olmberg als voorbeeld.
Guguplex gelooft dat ownership van de mensen belangrijk is voor het slagen van een dergelijk project. De overheid zou moeten nagaan als er hiervoor een fonds opgezet zou moeten worden. “De overheid zou kunnen inkomen door bijvoorbeeld de zonnepanelen aan te schaffen. Dan zijn de kosten van een accu voor de mensen zelf. Zo iemand weet dan dat hij zelf het onderhoud moet gaan doen.”

Minister Jim Hok gaf het nut aan van het document. “Voordat je met nieuwe initiatieven komt, is het goed om te weten waarom dat zonne-energieproject niet geslaagd is”, legt hij uit. Op Kwamalasamutu is er een generator, die vijf uur lang zorgt voor licht. ”We moeten gaan kijken hoe we de stroomvoorziening kunnen aanvullen door middel van (duurzame) zonne-energie”, zegt Hok. “Dit systeem komt niet in de plaats van de huidige stroomvoorziening, maar moet een aanvulling daarop zijn.”

(Raoul Lith)
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April