Motosur dolgelukkig met nieuwe racebaan
05 May 2013, 02:00
foto
Motorrijders merken niks van de hitte. Ze zijn blij met de nieuwe racebaan. (Foto: René Gompers)


Met het afschieten van een pagara, en het 'wassen' van het asfalt met champagne is de eerste officiële racebaan van Suriname geopend. De baan is direct in gebruik genomen met een defilé van motorfietsen en opgevoerde auto's. De baan is 1 km lang en is bedoeld voor dragraces.

De blijdschap bij de motorsporters is duidelijk te merken. "Eindelijk hebben we een eigen baan", zegt Tom Gomperts. "Nu kunnen we alles uit onze motoren halen." Voor Joelle Kasanmarto en Briggitte Tjitrotaroeno betekent de racebaan een grote vooruitgang. Net als hun mede bikers zijn zij het eens "dat we geen dingen meer hoeven te doen op de openbare wegen en ook niet meer voor geluidsoverlast zorgen. Hier kunnen wij ons uitleven."

Steun overheid
Marc Refos, voorzitter van de stichting ter bevordering van de motorsport in Suriname (Motosur) geeft aan dat de 'dragstrip' zowel voor motorfietsen als auto's is bestemd. De strip is 1 km lang en 18 meter breed. "Maar dit is slechts het begin", zegt een zichtbaar blijde Refos. "Dit is de eerste mijlpaal. Er komen nog zeven racebanen. Wij doen er alles aan om de motorsport naar een hoger niveau te tillen". Oliver Tjin Liep Shie, Surinames enige officiële autocoureur, voegt eraan toe dat er binnenkort cursussen komen voor de dames en heren motorsporters.

De racebaan brengt met zich mee een scala aan regels en veiligheidsaspecten.
Minister Ismanto Adna van Sport & Jeugdzaken, riep de sporters op zich te houden aan de racebaan: "Ik ben blij dat het racen uit de illegale sfeer gehaald wordt. De regering zal middels wet- en regelgeving zijn deel doen in deze. Ik zeg u de steun van de regering toe bij het opkrikken van deze sport".
De officiële opening was voor genodigden. Later op de dag mag het grote publiek de racebaan in het district Para aan de Afobakkaweg, bezichtigen. Dan zullen ook de eerste officiële dragraces voor Yamaha bromfietsen gehouden worden.

René Gompers

Saturday 23 June
Friday 22 June