Buitenlands bedrijf zal vaargeul Surinamerivier baggeren
15 Feb 2013, 01:00
foto
De ingediende documenten van de inschrijvers worden uit de doos gehaald en gecontroleerd door notaris Vera Dollart-Derby en Brian Arlaud, medewerker marketing en communication van de MAS. (Foto: Raoul Lith)


Het baggeren van de 66 kilometer lange vaargeul vanaf de monding van de Surinamerivier tot Dijkveld, wordt een buitenlandse aangelegenheid. Twee Nederlandse en een Belgisch bedrijf hebben meegedaan aan de inschrijving. Binnen een week zal consultant Peter Vercounteren van het Nederlandse ingenieursbureau Lievense de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) adviseren met wie in zee zal worden gegaan.

Jan de Nul NV uit België, Boskalis en Baggerbedrijf De Boer Holding uit Nederland hebben meegedaan aan de aanbesteding. Michel Amafo, directeur van de MAS had meer inschrijvingen verwacht. Het bedrijf Baitali heeft schriftelijk aangegeven door drukke werkzaamheden niet mee te kunnen doen. Bedrijven die meedoen, moeten aan internationale kwaliteits- en milieustandaarden beantwoorden.

Vaargeul wordt een meter dieper
Vercouteren zegt dat de MAS uiteindelijk de keus moet maken, welke van de bedrijven economisch aantrekkelijk genoeg blijkt te zijn. “We streven op uiterlijk 1 april om hier in Suriname een contract te tekenen met een van de aannemers”, geeft Vercouteren aan. Nadat de keuze gemaakt is, volgen de onderhandelingen, waarna een definitief contract kan worden getekend. Lievense, waarmee de MAS een goede relatie heeft opgebouwd, zal ook belast zijn met de directievoering van het baggerproject.

De vaargeul wordt een meter dieper. Er zal 1.50 meter gegraven worden. De aannemer heeft een periode van zes maanden om dit project uit te voeren en een jaar om onderhoudswerkzaamheden te doen. “Voor de scheepvaart is dit heel geweldig”, zegt Amafo. Schepen kunnen dan minimaal 30 procent meer vracht vervoeren dan nu het geval is. De wachttijden van schepen gaan omlaag en de efficiency van de haven neemt toe. Amafo zegt dat het "om de eerste fase gaat”. Als er eenmaal gebaggerd is, gaat er regelmatig gemeten moeten worden. Dan kan er bepaald worden hoe frequent er gebaggerd zal worden, legt hij uit.

Miljoenen project
De Surinaamse Bank is belast met de organisatie van financiële middelen van dit project. Amafo houdt z’n lippen stijf op elkaar als het gaat om de kosten. "Het is een miljoenenproject. De rest van de informatie wordt bij de ondertekening vrijgegeven", blijft Amafo standvastig antwoorden op indringende vragen van journalisten.

Er zijn nationale en internationale financiers aangetrokken voor het uitvoeren van het baggerproject. “De middelen gaan wel terugverdiend worden door de introductie van een tonnage fee", legt Amafo uit. Er gaat een vergoeding per ton betaald worden door de gebruikers van de vaargeul.
Het werk moet op 1 juni beginnen. Twee maanden zijn uitgetrokken om de voorbereidingen te treffen. Onder toezicht van de notaris Vera Dollart-Derby heeft de afsluiting van de aanbesteding plaatsgevonden.

Raoul Lith
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April