Duidelijkheid nodig over 'poot Milieu' rond gouddeals
03 Jan 2013, 09:30
foto


In de te sluiten overeenkomsten met Iamgold en Surgold (Suralco/Newmont) is het milieuaspect bijzonder belangrijk. Deze maand nog zullen de deals en de wetswijzigingen worden behandeld in De Nationale Assemblee. Tijdens de begrotingsbehandeling kwam weer naar voren dat het directoraat Milieu van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkelingen en Milieu onder het kabinet van de president zal vallen.

Al maandenlang gebeurt er niet veel bij Milieu. Er worden ook geen raadsvoorstellen in behandeling genomen door de Raad van Ministers. Minister Michael Miskin gaf te kennen dat hij er geen moeite mee dat deze poot verhuist. Ook de Nationale Assemblee drong aan op duidelijkheid over deze kwestie en snelle actie.

Milieu wetgeving
De Staatsraad heeft ook vragen gesteld over milieu in het advies aan president Desi Bouterse. Bij de presentatie door de onderhandelingscommissies aan de Staatsraad is meegedeeld dat personen met individuele concessies niet zullen worden gehinderd om actief te zijn in 'the area of interest'. Er kunnen ook overeenkomsten met hen worden aangegaan. De individuele concessiehouders moeten de milieuvoorschriften ook in acht nemen.

"Het is niet duidelijk wat de stand van zaken is met onze milieu wetgeving. Het is voorts ook niet duidelijk waar de verantwoordelijkheid voor het milieubeleid in Suriname ligt", stelt de Staatsraad. Opgemerkt wordt dat deze duidelijkheid op korte termijn nodig is om invulling te geven aan de samenwerking tussen concessiehouders en de buitenlandse maatschappijen.

Saturday 23 June
Friday 22 June