Girjasing kreeg binnen 5 dagen 133.000m2 grond
06 Nov 2012, 16:20
foto
Bewijsstuk overgelegd door assembleelid Theo Vishnudatt.


Sheilendra Girjasing (Nieuw Front/VHP), die de vorige week de klok luidde over de 14.000 vierkante meter grond die zijn collega Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP) cadeau zou hebben gekregen, blijkt ook terrein te hebben gekregen. Het gaat in zijn geval om 133.000 vierkante meter grond in het district Commewijne.

Hij kreeg de grond op de valreep van de vorige regering voor het uitoefenen van landbouw en veeteelt. Dit terrein behoorde aan de Stichting Landbouw Ontwikkeling Commewijne, dat al gereserveerd was voor tientallen landbouwers.

Onthulling kwam hard aan
De onthulling vandaag kwam tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee keihard aan bij de oppositie, waartoe Girjasing behoort. Temeer omdat de vorige week, toen hij had aangegeven hard te hebben gewerkt voor wat hij heeft en nooit grond heeft gekregen van de overheid. Hij zou zijn verstand hebben gebruikt en zijn geld goed hebben geïnvesteerd. Vandaag was het Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP) die met de onthulling kwam en het bewijs overhandigde aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Na deze onthulling heerste een bedrukte stemming in de vergaderzaal, tenminste bij de oppositie.

Waar Abdoel in twee maanden grond kreeg volgens Girjasing, blijkt dat de uitgifte van het terrein aan de VHP'er in vijf dagen is geschied nadat hij in 2010 werd gekozen als parlementariër voor het Nieuw Front. Binnen drie dagen voordat de regering-Bouterse zou aantreden, heeft de demissionaire regering Venetiaan de toewijzing getekend. Vishnudatt heeft hier extra de aandacht voor gevraagd en stelde dat drie dagen voordat de nieuwe regering aantrad een nieuw gekozen parlementariër grond krijgt van de demissionaire regering. Abdoel toonde aan dat hij in december 2011 het terrein had aangevraagd.

Onderzoek naar ex-ministers
Naast deze kwestie, werd de situatie verergerd door Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) die onderzoek wil van gronduitgifte aan alle demissionaire ministers van het kabinet-Venetiaan. Volgens hem hebben allemaal nog net voordat de nieuwe regering van Bouterse zou aantreden grond gekregen, sommigen wel twee kavels.

DOE-fractieleider Carl Breeveld heeft zich enorm gestoord aan wat zich in het parlementsgebouw afspeelt. Hij vroeg het woord en stelde dat er waarschijnlijk nog meer zaken naar boven gaan komen. Selectief nu met onthullingen komen, vindt hij niet juist. Breeveld vindt dat meteen de regering moet komen met de anti-corruptiewet. Ronny Asabina (fractieleider BEP) ondersteunde hem hierin maar ging verder door te stellen dat ook al komt er een wet en beleid, iedereen zich eraan moet houden.

Overigens zou er wel een decreet bestaan waar de regering verplicht is alle grondaanvragen en gronduitgifte openbaar te maken. Asiskumar Gajadin (Nieuw Front/VHP) heeft hier vaak op gewezen en vandaag weer. André Misikaba zei dat het niet gaat om grond krijgen, omdat ook parlementariërs recht hebben, maar wel om de manier hoe zij dat krijgen, terwijl de burgers jarenlang moeten wachten op een stukje bouwkavel. Ronnie Brunswijk (fractieleider A Combinatie) merkt op dat als zaken volgens de juiste procedure gaan, hij er geen moeite mee heeft.

Wednesday 22 May
Tuesday 21 May
Monday 20 May