Huizen Waterland, samenwerking overheid en particulier
10 Aug 2012, 00:00
foto
Het huizenbouwproject te Waterland in het district Para. (Foto: Raoul Lith)


Voor de bouw van 85 woningen te Waterland in het district Para is de overheid een overeenkomst aangegaan met bouwbedrijf M.J. Soekroella. De ondernemer heeft het terrein van zeven hectare bouwrijp gemaakt en aangeboden voor het Landelijke Woningbouwprogramma. Mark Rommy, coördinator van het managementteam Huisvesting, zegt aan Starnieuws dat het gaat om public private partnership.

Naast eigen bouwprojecten, zoals Hanna's Lust, worden ook overeenkomsten gesloten met particulieren voor de bouw van woningen. Het voordeel is volgens Rommy dat kleinere terreinen ingebracht worden voor de bouw en de particulier moet de grond bouwrijp maken. Elektriciteit, waterleiding, bestraten van wegen en de ontwatering wordt door de ondernemer ter hand genomen. Hierdoor kan sneller begonnen worden met de bouw.

Zelfde faciliteiten
Bij projecten die samen met particulieren worden uitgevoerd, gelden dezelfde voorzieningen als bij overheidsverkavelingen. Voor het terrein waarop de huizen worden gebouwd, hoeven de mensen die in aanmerking komen voor een woning, niet te betalen. Zij krijgen dat van de overheid. Het gaat om eigendomsterreinen.

De woningen op Waterland zullen tussen de SRD 48.000 tot SRD 100.000 sleutelklaar kosten. Het gaat om twee- en driekamerwoningen. Overwegend mensen uit Para komen in aanmerking ervoor. Uiterlijk december moeten de huizen worden opgeleverd. De mensen die gescreend zijn door de stichting Volkshuisvesting en de banken, sluiten een hypotheek af en lossen maandelijks af.
De projectpartners zijn: Werkgroep Herstructurering Huisvestingssector, Managementteam Huisvesting, ministerie van Openbare Werken en bouwbedrijf M.J. Soekroella.
Advertenties