Verdachte John Hardjoprajitno woont in Nederland
05 Apr 2012, 16:15
foto
John Hardjoprajitno


John Hardjoprajitno, een van de verdachten van het 8 december strafproces woont in Nederland. Hij was onlangs na jaren weer in Suriname en was aanwezig bij de herdenking van 30 jaar staatsgreep. Nederland heeft besloten dat verdachten van het 8 december strafproces niet tot zijn grondgebied zullen worden toegelaten

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken bevestigt tegenover Starnieuws dat Hardjoprajitno in Nederland woont. Hij was in februari in Suriname. Lackin denkt dat Hardjoprajitno intussen de Nederlandse nationaliteit heeft. In dat geval kan hij niet naar Suriname worden uitgezet. Nederland zet zijn eigen staatsburgers niet uit. Dat is wettelijk geregeld.

Lackin zegt dat hij vanmorgen nog telefonisch contact had met de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi. "Wij hebben gesproken over de situatie en zullen zodra de ambassadeur terug is met elkaar afstemmen. Ik heb heel goed contact met de ambassadeur", voegt Lackin aan toe.

Hardjoprajitno viert vandaag zijn zestigste verjaardag. Hij was minister van Jeugd, Cultuur en Sport op 8 december 1982. Hij wordt net als Harvey Naarendorp, die ambassadeur is in Frankrijk en Badresein Sital, coördinator van het Rijstorgaan, nog niet vervolgd. Zij zijn aangemerkt als verdachten en moeten bij de gewone rechter terechtstaan, vanwege hun functie toen. De overige 22 verdachten worden berecht door de krijgsraad.

Thursday 27 June
Wednesday 26 June
Tuesday 25 June