Het logo van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) is te zien op het hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. (Foto: Reuters)
Olieprijzen zijn maandag licht gestegen, wat een deel van de verliezen van eind vorige week goedmaakte, aangezien de Libische olie-export stil bleef liggen en de zorgen over een hogere OPEC+-productie van oktober afnamen.
Amerikaanse West Texas Intermediate-ruwe olie steeg met 49 cent (0,7%) tot $ 74,04. Brent-ruwe olie futures sloten 59 cent (0,8%) hoger op $ 77,52 per vat. De handelsvolumes waren laag omdat maandag een officiële feestdag was op de Amerikaanse markt.
Vrijdag daalden Brent en WTI respectievelijk 1,4% en 3,1%.
De olie-export in grote Libische havens werd maandag stilgelegd en de productie in het hele land ingeperkt, vertelden zes ingenieurs aan Reuters, wat een patstelling tussen rivaliserende politieke facties over de controle over de centrale bank en de olie-inkomsten voortzette. De National Oil Corp. (NOC) van het land heeft ook overmacht uitgeroepen op het El Feel-olieveld vanaf 2 september.
"De huidige verstoringen in de Libische olieproductie zouden ruimte kunnen bieden voor extra aanbod van OPEC+. Maar deze schommelingen zijn de afgelopen jaren vrij normaal geworden, wat betekent dat eventuele uitval waarschijnlijk van korte duur zal zijn; met de nieuwsstroom die aangeeft dat er al signalen zijn gegeven voor een herstart van de productie," zei Bjarne Schieldrop, hoofd grondstoffenanalist bij SEB.
De Libische Arabian Gulf Oil Company hervatte zondag de productie van ongeveer 120.000 vaten per dag (bpd) om een elektriciteitscentrale in de haven van Hariga van stroom te voorzien.
De Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) en haar bondgenoten, samen bekend als OPEC+, gaan door met de geplande verhogingen van de olieproductie vanaf oktober, vertelden zes bronnen van de producentengroep aan Reuters.
Acht OPEC+-leden zullen naar verwachting de productie in oktober met 180.000 vaten per dag (bpd) verhogen als onderdeel van een plan om te beginnen met het terugdraaien van hun meest recente leveringskortingen van 2,2 miljoen bpd, terwijl andere inperkingen tot eind 2025 van kracht blijven.
Het nieuws over een verhoogde productie hielp vorige week de olieprijzen omlaag te duwen, maar de omvang van de uitverkoop was overdreven, zei Phil Flynn, analist bij Price Futures Group.
"De markt reageerde overdreven op hoeveel aanbod er binnenkwam en nu lijkt het erop dat de markt dat rapport in perspectief heeft geplaatst," zei Flynn.
Brent en WTI hebben echter twee maanden achtereen verliezen geleden, omdat zorgen over de vraag uit de VS en China zwaarder wogen dan recente verstoringen in Libië en het aanbodrisico in verband met het conflict in het Midden-Oosten.
Er kwam meer pessimisme over de groei van de Chinese vraag naar boven nadat een officiële enquête op zaterdag aantoonde dat de productieactiviteit in augustus was gedaald tot een dieptepunt van zes maanden, omdat de fabrieksprijzen daalden en eigenaren moeite hadden met het vinden van orders.