DSB tevreden over boekjaar 2021; nieuwe producten
21 Jun, 10:46
foto
De directieleden van DSB: Alexander van Petten, Ashna Kamta en Waldo Halfhuid.


De Surinaamsche Bank N.V. (DSB) heeft een nettowinst van SRD 371,6 miljoen over het boekjaar 2021. Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders is Ashna Kamta benoemd tot derde statutair directeur. Dit op voordracht van de Raad van Commissarissen. Hiermee wordt invulling gegeven aan de missie om het directieteam te versterken door kwaliteit en diversiteit binnen de bank te waarborgen. Zij zal de rol van Chief Risk Officer op zich nemen, na fiat van de Centrale Bank van Suriname. 

Ashna Kamta, die al meer dan 22 jaar verbonden is aan DSB, heeft een indrukwekkend carrièrepad doorlopen, met expertise in Internal Auditing, Risk & Compliance en Operations. Zij versterkt het directieteam dat momenteel bestaat uit Waldo Halfhuid en Alexander van Petten. Van Petten is aangesteld als Chief Operations Officer.

Op de aandeelhoudersvergadering werd ook inzicht verschaft in de financiële prestaties van DSB over het boekjaar. De bank rapporteerde een nettowinst na belasting van SRD 370,6 miljoen, wat een stijging van SRD 87,4 miljoen betekent ten opzichte van 2020. Deze significante verbetering is voornamelijk te danken aan verhoogde rentebaten en vermindering van kredietvoorzieningen, meldt de bank.

De solvabiliteit van DSB nam toe met 9 procentpunt, wat resulteerde in een solvabiliteitsratio van 13,5% per ultimo 2021. Alle belangrijke liquiditeitsratio’s liggen ruim boven de minimum-norm van 100%, wat wijst op een sterke  liquiditeitspositie van de bank.

De voortzetting van het transformatietraject van DSB in de periode eind 2021 tot heden heeft geleid tot aanzienlijke verbeteringen binnen de bank. Door verbeterd risicomanagement zijn de kredietvoorzieningen drastisch verlaagd en in veel gevallen zijn slechte kredieten succesvol afgewikkeld, wat heeft bijgedragen aan de vrijval van deze voorzieningen. Dit heeft geresulteerd in een verdere versterking van zowel de solvabiliteits- als liquiditeitspositie  van de bank.

Nieuwe Strategie
De directie heeft de kernpunten van haar strategische visie voor de periode 2024-2028 gepresenteerd. De aandeelhouders reageerden hierop met veel enthousiasme. Deze visie is in de afgelopen maanden ontwikkeld met de ondersteuning van een adviesbureau en heeft inmiddels de goedkeuring van de Raad van Commissarissen gekregen.

Naast het presenteren van de strategische visie werden er ook twee nieuwe producten geïntroduceerd: de bankrekening voor elke Surinamer en de DSB Flexicard. De bankrekening voor elke Surinamer is speciaal ontworpen om financiële inclusie te bevorderen. Hiermee kunnen alle inwoners van Suriname eenvoudig en efficiënt hun dagelijkse bankzaken regelen. Dit initiatief is een belangrijk onderdeel van de strategie van de bank om ook degenen zonder toegang tot traditionele bankdiensten bij het financiële systeem te betrekken.

Het openen van deze rekening is volledig digitaal. Klanten hebben hiervoor alleen een Surinaamse e-ID en een e-mailadres nodig. Het enige fysieke bezoek aan de bank is om de pinpas op te halen. Zodra de rekening is geopend, krijgen klanten direct toegang tot de Internet- en Mobile Banking applicaties van DSB, waarmee ze ook een SRD-spaarrekening kunnen openen. Voor deze bankrekening geldt een maandelijkse limiet van SRD 30.000.

DSB FlexiCard
Een andere spannende innovatie die DSB binnenkort verwacht te lanceren, is de DSB Flexicard. Deze reloadable prepaid debitcard, vergelijkbaar met een gift card, is bedoeld om het girale betaalverkeer in Suriname te stimuleren.
De Flexicard is ontworpen om het gebruiksgemak te vergroten voor zowel lokale gebruikers als toeristen die liever niet met contant geld op zak lopen. Het is een praktisch alternatief waarbij geen bankrekening nodig is; een eenvoudige online registratie is voldoende om de kaart aan te vragen.
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July