EK 2024: Late doelpunt bezorgt Portugal winst op Tsjechië
18 Jun, 18:39
Invaller Francisco Conceicao zorgt voor het winnend doelpunt voor Portugal laat in blessuretijd. (Foto: Reuters)

Een laat doelpunt van de Portugese invaller Francisco Conceicao zorgde voor een 2-1 overwinning op Tsjechië in hun openingswedstrijd in Groep F op Euro 2024. De Portugezen kregen ook een autogoal doelpunt om van een achterstand terug te komen en de overwinning te pakken.

Portugal domineerde het balbezit en kreeg het leeuwendeel van de kansen, maar het waren de Tsjechen die in de 62e minuut de leiding namen toen Lukas Provod een verbluffende treffer in de verre hoek sloeg.

De ploeg van Roberto Martinez is een van de toernooifavorieten na het winnen van elke wedstrijd tijdens de kwalificatie, maar ze lieten het te laat om hun hardnekkige tegenstanders te verslaan.

Tsjechië had een groot deel van de wedstrijd op de eigen helft verdedigd, maar verbaasde Portugal toen de snelle treffer van Lukas Provod in de tweede helft in de verre hoek vloog.

Maar hun hoop op een overwinning werd kort daarna de bodem ingeslagen toen doelman Jindrich Stanek de kopbal van Nuno Mendes pareerde en de bal via Robin Hranac in zijn eigen doel stuiterde.

Een doelpunt van Diogo Jota werd laat afgekeurd wegens buitenspel, maar Portugal was in blessuretijd aan het juichen toen Conceicao toesloeg.

Het doelpunt zorgde ervoor dat de Portugese aanvoerder Cristiano Ronaldo zijn optreden op een record zesde Europees kampioenschap markeerde met een gedenkwaardige overwinning.