Vakbond KPA en minister Amoksi bereiken tijdelijk akkoord
14 Jun, 00:01
foto
Gideon Wielingen, voorzitter bond bij KPA.


Na intensieve onderhandelingen tussen de vakbond van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) en de minister van Justitie en Politie Kenneth Amoksi, is een tijdelijk akkoord bereikt over enkele dringende kwesties. Het overleg heeft geleid tot afspraken die de komende weken verder zullen worden uitgewerkt. Dit verklaarde bondsvoorzitter Gideon Wielingen tegenover Starnieuws. De bond heeft prikacties moeten voeren om kracht bij haar eisen te zetten.

Tijdens het onderhoud gaf de minister aan dat hij op korte termijn enkele acute problemen, zoals het vervoer voor de penitentiaire ambtenaren, zal oplossen. Deze toezegging is een van de redenen waarom de vakbond besloten heeft de acties op te schorten. Er zijn tijdsafspraken gemaakt waarbinnen de problemen opgelost moeten zijn.

"Hoewel we niet volledig tevreden zijn en niet verkeren in een hoerastemming, erkennen we dat sommige zaken niet van de ene op de andere dag opgelost kunnen worden," zegt Wielingen. Volgens hem werden er harde eisen gesteld en verliepen de gesprekken niet altijd soepel. "Af en toe was het behoorlijk heftig," merkt hij op. "Het was onderhandelen geblazen. We hebben op een aantal punten overeenstemming bereikt en gaan de komende dagen verder met de uitwerking. Als we van de vijf punten vier kunnen realiseren, dan zullen onze leden met een gerust hart zijn." 

Wielingen deelt mee dat de minister om wat ruimte had gevraagd, en de bond heeft besloten die medewerking te verlenen. Echter, de situatie wordt met argusogen bekeken. Amoksi heeft twee tot drie weken gevraagd om zaken tijdelijk op te lossen. De vakbond heeft vertrouwen in de nieuwe stappen, maar blijft waakzaam. "We zijn een nieuw bestuur en willen dat de zaken die al lopend zijn, snel worden behandeld. We streven naar concrete resultaten."

De vakbondsleider benadrukt dat het onacceptabel is dat collega's hun werk niet naar behoren kunnen uitvoeren als het regent. "Het werkklimaat en de omgeving moeten worden aangepast," geeft hij aan. De minister heeft toegezegd om binnen drie weken terug te koppelen met de vakbond over de voortgang van de afgesproken punten. De bond kijkt uit naar deze periode en hoopt op daadwerkelijke realisatie van de beloftes.
Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July