UEFA Euro 2024: 10 topspelers om naar te kijken
13 Jun, 05:09
foto
De kansen van Engeland op Euro 2024 kunnen afhangen van hoe goed ster-middenvelder Jude Bellingham presteert in Duitsland. (Foto: Reuters)


Het EK 2024 begint in Duitsland als de thuisploeg het op vrijdag 14 juni in groep A in de Allianz Arena in München tegen Schotland opneemt.

Spraakmakende spelers en doorbraaksterren uit de beste competities ter wereld, zullen strijden in het een maand durende kampioenschap van de Union of European Football Associations (UEFA).

Een blik op 10 topspelers om naar te kijken tijdens het toernooi:

Jude Bellingham (Engeland)
Het verbluffende debuutseizoen van Jude Bellingham bij de Spaanse megaclub Real Madrid heeft de aanvallende Engelse middenvelder snel veranderd in een van de populairste spelers in het Europese voetbal.

Bellingham veroverde de Spaanse giganten stormenderhand met 18 competitiedoelpunten in het seizoen 2023/24, waardoor Madrid de La Liga-titel won en de finale van de Champions League bereikte.

Naast zijn indrukwekkende statistieken hebben de leiderschapskwaliteiten en winnaarsmentaliteit van de twintigjarige hem de status van held onder de Bernabeu-gelovigen opgeleverd.

Bellingham wil graag voortbouwen op zijn spectaculaire clubprestaties en zou de X-factor kunnen zijn in de Engelse Euro 2024-campagne, terwijl ze een eerste Europese landstitel willen claimen.

Florian Wirtz (Duitsland)
Florian Wirtz werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar in de Bundesliga vanwege zijn sleutelrol in het revolutionaire titelwinnende team van Xabi Alonso in 2023/24 bij Bayer Leverkusen, toen de aanvallende middenvelder de op één na meeste assists gaf (11) en een gelijk aantal doelpunten scoorde.

Wirtz is een van de schitterende sterren die de afgelopen tien jaar uit Duitsland is voortgekomen, met een zeldzaam talent om het middenveld te controleren en te domineren op een manier die maar weinig andere spelers in het wereldvoetbal kunnen.

Als gastland van Euro 2024, Duitsland, enige kans wil maken om de trofee op eigen bodem te winnen, zal Wirtz op zijn best moeten zijn om daarin te slagen.

De hoop van Duitsland op een thuistitel op het EK rust op de 21-jarige schouders van aanvallende middenveldsensatie Florian Wirtz. (Foto: Reuters)

Xavi Simons (Nederland)
Xavi Simons is een product van Barcelona's La Masia Academy en zijn spel vertoont bewonderenswaardige kenmerken van 'Total Football' – een tactisch systeem dat gebruikelijk is in het Nederlandse en Spaanse voetbal, waarbij elke veldspeler de rol van elke andere speler kan overnemen – waardoor de 21- jarige vanuit een groot aantal posities invloed kan uitoefenen op een spel.

Bij RB Leipzig opereerde Simons op beide vleugels en ook als aanvallende middenvelder, waarbij hij de bal ronddroeg, het balbezit maximaliseerde en doelpuntenkansen creëerde voor zijn teamgenoten.

Als hij de speeltijd en de aanvalsvrijheid krijgt van manager Ronald Koeman, kan Simons een opvallende speler worden voor Nederland, waardoor Nederland een kans krijgt om de belangrijkste kanshebbers op het EK van 2024 te verslaan.

Het sublieme talent van Xavi Simons in het Nederlands elftal verheft Nederland van pretendenten tot kanshebbers op Euro 2024. (Foto: Reuters)

Rasmus Hojlund (Denemarken)
Nadat hij zich in de zomer van 2023 bij Manchester United had aangesloten als de duurste aanwinst, rechtvaardigde Rasmus Hojlund zijn prijskaartje volledig door tien doelpunten in de Engelse Premier League (EPL) te scoren en op slechts 21-jarige leeftijd de jongste speler te worden die doelpunten met dubbele cijfers bereikte in de EPL- competitie van 2023-24.

Na het overwinnen van blessureproblemen en een vorminzinking, ontpopte Hojlund zich als een veelbelovend aanvallend talent in de laatste maanden van de Premier League en zal die vorm graag doorzetten naar het EK van 2024.

Het afgelopen jaar bloeide Hojlund ook op internationaal niveau en leidde hij de aanval van Denemarken met maar liefst zeven doelpunten tijdens de kwalificatiecampagne voor het EK 2024.

Euro 2024 zou het uitbraakfeest van Rasmus Hojlund kunnen zijn, nu Denemarken durft te dromen van zijn eerste Europese kampioenschap sinds zijn wonderbaarlijke Euro 1992-titel. (Foto: Reuters)


Kevin De Bruyne (België)
Spelmaker Kevin De Bruyne was de maestro op het middenveld achter het zegevierende seizoen 2023-2024 van Manchester City titelwinst in de Premier League, waarmee de Sky Blues hun vierde EPL-titel op rij orkestreren.

De Belg was in de tweede seizoenshelft vrijwel niet te stoppen voor City en is op het juiste moment in vorm met het EK van 2024 dat vrijdag begint.

België zal hopen dat De Bruyne fit is en klaar is voor het EK, waar ze kunnen profiteren van zijn ervaring in een nieuwe ploeg die hoopt de kwartfinales van het team op Euro 2016 en Euro 2020 te verbeteren.

De zegevierende Manchester City-aanvoerder Kevin De Bruyne, in het wit, hoopt ook België naar de glorie van Euro 2024 te leiden. (Foto: Reuters)

Kenan Yildiz (Turkije)
De achttienjarige Kenan Yildiz transformeerde het saaie Juventus-team van Max Allegri in de Italiaanse Serie A, waardoor het verdedigende team veel meer scoorde dan verwacht.

Zijn aanwezigheid verbeterde niet alleen de vorm van zijn medeaanvaller Dusan Vlahovic, maar ook de vleugelverdedigers van Juve, waardoor ze ruimte tussen de linies kregen.

Als een van de meest opwindende aanvallers van de Serie A staat Yildiz op de rand van het sterrendom voor Turkije, voor wie hij in november vorig jaar zijn eerste internationale doelpunt scoorde tegen Duitsland.

Euro 2024 zal een soort thuiskomst zijn voor de slungelige aanvaller: Yildiz werd geboren in Regensburg, Duitsland, als zoon van een Turkse vader en een Duitse moeder.

Hij hoopt Turkije minstens naar de kwartfinales te kunnen tillen, nadat het land tijdens de laatste twee Europese eindrondes op teleurstellende wijze werd uitgeschakeld in de groepsfase.

De getalenteerde Turkse aanvaller Kenan Yildiz keert terug naar zijn geboorteplaats in Duitsland met één ding in gedachten: het winnen van de eerste eurotitel van zijn land. (Foto: Reuters)

Lamine Yamal (Spanje)
Op slechts 16-jarige leeftijd heeft Lamine Yamal al een lijst met buitengewone records gevestigd in zijn jonge carrière: jongste doelpuntenmaker voor Barcelona, ​​jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van La Liga en jongste doelpuntenmaker voor het Spaanse nationale team.

Het explosieve karakter van dit Spaanse wonderkind op de vleugels en het unieke vermogen om de achterkant van het net te vinden, maken hem tot een van de beste opties die het nationale team zal hebben tijdens de aanval op het EK 2024 in Duitsland.

Euro 2024 zou wel eens het mondiale coming-outfeest kunnen worden voor de speler die volgens velen een van de beste 16-jarige spelers is die het spel ooit heeft gespeeld.

Spanje is samen met Duitsland al mede-eigenaar van het record voor overwinningen op het Europees kampioenschap, met drie keer per stuk. Het unieke potentieel van Yamal zou een ongekende vierde trofee voor Spanje kunnen opleveren.

Het buitengewone talent van Lamine Yamal bracht hem op 16-jarige leeftijd bij het team van Barcelona. Kan deze buitengewoon begaafde buitenspeler op dezelfde manier indruk maken op het EK van 2024 als belangrijk onderdeel van een gestapelde Spaanse ploeg die hongerig is naar glorie? (Foto: Reuters)

Phil Foden (Engeland)
Phil Foden's indrukwekkende reeks van 19 doelpunten en acht assists voor Manchester City leverde hem de prijs voor Speler van het Seizoen op, terwijl zijn ploeg een record voor de vierde keer op rij in de Engelse Premier League veroverde.

De 23-jarige maakte indruk op een aanvallende middenveldpositie voor City en als Gareth Southgate hem op dezelfde positie zou laten spelen in plaats van wijd, zou Foden de gevaarman van de Three Lions kunnen zijn.

Engeland won bijna drie jaar geleden bijna zijn eerste eurotitel tijdens de door Covid-19 getroffen editie van 2021, waarbij het in de finale pijnlijk verloor na strafschoppen van Italië.

Een ontsnappingstoernooi van Foden kan het extra wapen zijn dat ze nodig hebben om eindelijk een einde te maken aan de droogte van hun EK-titel.

Engeland hoopt dat de winnende gewoontes van Phil Foden bij Manchester City een weerslag kunnen hebben op het nationale team, terwijl ze mikken op een eerste eurotitel in 2024. (Foto: Reuters)


Kylian Mbappé (Frankrijk)
Kylian Mbappe staat bekend om zijn betoverende dribbelen, snelheid en klinische afwerking en was de afgelopen jaren een van de beste spelers van een geweldig Frans nationaal team.

De 25-jarige, die op het EK de aanvoerdersband zal dragen, gaat het toernooi in na een geweldig laatste seizoen bij Paris Saint-Germain en scoorde maar liefst 44 doelpunten in alle competities. Mbappé heeft zich aangemeld om volgend seizoen voor Real Madrid te spelen.

Nu Lionel Messi en Cristiano Ronaldo zich in de nadagen van hun illustere carrières bevinden, vertegenwoordigt Euro 2024 het ideale platform voor Mbappé om aan de mondiale voetbalgemeenschap te laten weten dat hij klaar is om gekroond te worden tot de grootste speler ter wereld – en dat er geen betere manier is om dat te doen dan door Frankrijk naar hun eerste Europese kampioenschap in 24 jaar te leiden.

Een opvallende prestatie op Euro 2024 van superster Kylian Mbappé is de beste kans voor Frankrijk om een ​​eerste Europees kampioenschap sinds 2000 veilig te stellen. (Foto: Reuters)

Josko Gvardiol (Kroatië)
Josko Gvardiol kwam vooral als centrale verdediger bij Manchester City terecht, maar de 22-jarige transformeerde op spectaculaire wijze in een doelpuntenmakende linksback, waardoor hij een van de grootste nachtmerries werd voor tegenstanders in de Premier League.

In het EPL-seizoen 2023/24, toen hij de aanvallers niet pijnigde en de nul hield, speelde Gvardiol ook aanvallend een rol voor City, met vijf handige doelpunten en drie assists in alle competities.

Deze zeldzame hybride sensatie die van verdediger tot aanvaller veranderde, is ook veelzijdig genoeg om in een verdedigende rol op het middenveld te spelen voor Kroatië, waardoor aanvoerder Luka Modric het spel op het middenveld kan dicteren.

De unieke vaardigheden van Gvardiol positioneren Kroatië mooi om de rol van stoorzender te spelen op Euro 2024.

Als een van de beste verdedigers ter wereld geeft Josko Gvardiol Kroatië een geweldige kans om hun beste prestatie ooit op een Europees kampioenschap neer te zetten. (Foto: Reuters)


Advertenties

Tuesday 22 October
Monday 21 October
Sunday 20 October