EU: Russische verwijdering van grenspalen 'onaanvaardbaar'
26 May, 10:47
foto
De Estse politie heeft beelden vrijgegeven van het verwijderen van de boeien.


De Europese Unie heeft de verwijdering door Rusland van de boeien die de grens met Estland aan de rivier de Narva markeren, aan de kaak gesteld. In totaal zijn 24 van de 50 boeien die waren geplaatst om vaarroutes te markeren, in de vroege uren van donderdag verwijderd, zeiden Estse functionarissen.

De spanningen over de grens zijn gestegen sinds de grootschalige Russische invasie van Oekraïne in 2022.

Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, zei dat "dergelijke acties onaanvaardbaar zijn".

"Dit grensincident maakt deel uit van een breder patroon van provocerend gedrag en hybride acties van Rusland, ook aan de zee- en landgrenzen in het Oostzeegebied", zei hij in een verklaring.

Moskou heeft bezwaar gemaakt tegen de plaatsing van de drijvende markeringen, die worden gebruikt om te voorkomen dat boten in buitenlandse wateren terechtkomen, en betwist de geplande locaties van ongeveer de helft van de 250 boeien, aldus de Estse grenswacht.

De Estse premier Kaja Kallas zei dat ze de situatie met Rusland probeerde op te helderen.
Ze zei dat het onderdeel lijkt te zijn van een "breder actiepatroon" van Moskou om "instrumenten die verband houden met de grens te gebruiken om angst en ongerustheid te creëren".

Het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het de Russische zaakgelastigde had opgeroepen en zei dat het de stap behandelde als een "provocerend grensincident".

In een verklaring zei het dat het de "onmiddellijke teruggave" van de boeien had geëist. Het komt nadat het Russische ministerie van Defensie deze week een voorstel publiceerde om de maritieme grens in de Oostzee te herzien.

Het voorstel werd geschrapt nadat er ongerustheid was ontstaan onder de NAVO-leden, waaronder Estland.

Moskou heeft nog geen commentaar gegeven.
Advertenties