Pand hoek Flu- en Abraham Samsonstraat nu officieel ‘cel’
25 May, 06:48
foto
Het onafgebouwde pand op het terrein van het Militair Hospitaal, zijde Flustraat, is per 1 maart 2024 aangewezen als Penitentiaire Inrichting en Huis van Bewaring. Rond het gebouw is een aparte stenen omheining gebouwd op het terrein. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het pand in aanbouw op het terrein van het Militair Hospitaal, Flu-, Abraham Samson- en Kwasistraat is per 1 maart 2024 formeel aangewezen als Penitentiaire Inrichting en Huis van Bewaring. Eerder deze week hebben verschillende instanties de beschikking hierover, gedateerd 8 mei 2024 van het ministerie van Justitie en Politie ontvangen.

In de beschikking is het pand ook aangewezen als “een integraal onderdeel van de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan, alwaar verdachten in het Huis van Bewaring kunnen worden opgenomen casu quo de aan veroordeelden opgelegde straf ten uitvoer kan worden gelegd”. 
In december 2023 heeft het ministerie van Defensie aan het ministerie van Justitie en Politie een deel van het perceel van het F.A.C. Dumontier Militair Hospitaal, ter beschikking gesteld voor de bouw van het pand. Rondom het gebouw aan de zijde van de Flustraat is nog een schutting opgetrokken in steen. Zo wordt de bewoner van de cel nog eens afgescheiden van de buitenwereld.

Het Hof van Justitie heeft op 20 december 2023 het vonnis in eerste aanleg bevestigd tegen de verdachten Desi Bouterse en vier andere in de 8-december strafzaak. Bouterse kreeg in zijn hoger beroepszaak wederom 20 jaar celstraf opgelegd. Starnieuws maakte in januari bekend dat er een speciale cel in aanbouw was voor Bouterse, die met gezondheidsproblemen kampt. Hij zou op basis van medische issues, niet in een bestaande gevangenis opgesloten worden. Het Militair Hospitaal ligt op steenworpafstand van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, voor wanneer de veroordeelde Bouterse medische zorg nodig zou hebben.
Advertenties