Ravaksur heeft nog steeds data energie niet gekregen
25 May, 08:46
foto
Vakbondsleider Dayanand Dwarka


De Energie Autoriteit Suriname (EAS) heeft de opgevraagde data die door president Chan Santokhi beloofd was aan Ravaksur, nog steeds niet verstrekt aan de deskundigen van de vakbeweging. Dayanand Dwarka van C-47 zegt in gesprek met Starnieuws dat de opgevraagde informatie noodzakelijk is om te toetsen of de kostprijs die door de EBS en Staatsolie is berekend, de werkelijke kostprijs is.

"Wij willen ons ervan overtuigen of er geen sprake is van oneigenlijke of zelfs fictieve kosten als component in de kostprijs en dus het uiteindelijke tarief. Het valt op dat zij erg terughoudend zijn in het verschaffen van openheid en inzichtelijkheid", merkt de vakbondsleider op.

In de brief aan de EAS vraagt Edmund Neus, ondervoorzitter van de EBS tarievencommissie, naar de data. Het gaat om de volgende gegevens:
1. Alle productiedata en rekeningen van de EBS over januari, februari, maart en april 2024.
2. De toegezegde concept jaarverslagen van de EBS van 2019 en 2020.
3. De exploitatiedata van de stuwdam 2020, 2021 en 2023.
4. Het investeringsoverzicht van de stuwdam met kosten.
5. De specificatie van de verrekende kosten zoals aangegeven in het jaaroverzicht van het ministerie van Financiën & Planning met specificatie en hoe die wordt geboekt naar EBS.
6. De genoemde IMF-calculatie door technisch directeur van de EBS, Marcel Eijndhoven in het verslag van 21 mei.
7. De nieuwe ontwerp Staatsbesluiten over dit onderwerp.

Met de president is afgesproken om weer bijeen te komen op 28 mei. Voorgesteld wordt dat maandag de technici met elkaar in overleg treden. De data zijn noodzakelijk voor het technische overleg.

Advertenties