Oelemarierivier en omgeving volledig in kaart gebracht
10 Mar, 20:18
foto
Een van de vele sula’s in de Oelemarierivier. Deze rivier is volledig in kaart gebracht. (Foto's: stichting Mulokot)


De Wayana gemeenschap, onder coördinatie van stichting Mulokot, heeft de Oelemarierivier en omgeving volledig in kaart gebracht. Dit is voor de eerste keer in de geschiedenis gebeurd. Van 2 tot en met 10 maart is een team bestaande uit werknemers van Mulokot, extern consultant Giorgio Awankaroe en dorpsbewoners van de dorpen Apetina en Kawemhakan, op expeditie geweest naar de Oelemarie in het zuidoosten van Suriname, via de Lawarivier, die overgaat in de Litani.

Mulokot heeft van 2020 tot en met 2022 een reeks expedities uitgevoerd naar de Litani/Lawa, Litani/Tumak Humak Gebergte & Pad naar Brazilië en de Palumeu/Kasikasima. Dit is gedaan om het Wayana-gebied te demarkeren en in kaart te brengen. In augustus 2022 heeft de organisatie de kaart van het Wayana-gebied gepresenteerd aan de gemeenschap. Het gebied heeft een totale oppervlakte van 24.865 vierkante kilometer en beslaat ongeveer 15% van Suriname, meldt de stichting.

Het Oranje gebergte.

De tweede fase van het 'mapping' project is het Bio-cultureel monitoring systeem, waarbij de traditionele kennis van de voorouders en orale overleveringen gedocumenteerd wordt. Heilige gebieden, jachtgebieden en historische  nederzettingen worden in kaart gebracht. Hiermee wordt voorouderlijke kennis behouden.

Voor 2024 zijn er, afhankelijk van de waterstand, in juni en juli nog expedities gepland. Het gaat dan om de Pimpakreek, Rosevelt Piek en de Magneetrots. Deze gebieden bevinden zich in de omgeving van Apetina.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April