Aanhang schaart zich achter Bolsonaro tijdens coup-onderzoek
26 Feb, 12:45
De voormalige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, komt samen met zijn aanhangers op Paulista Avenue in Sao Paulo, Brazilië. (Foto: Reuters)
Tienduizenden Brazilianen hebben zich verzameld ter ondersteuning van voormalig president Jair Bolsonaro te midden van een onderzoek naar beschuldigingen dat hij probeerde een staatsgreep te organiseren na zijn verkiezingsverlies in 2022. Bolsonaro, die de betoging in Sao Paulo bijeenriep nadat hij eerder deze maand het doelwit was van een politie-inval, ontkende zondag de beschuldigingen van de staatsgreep. Hij heeft een verkiezingsverbod gehad, waardoor hij acht jaar lang geen ambt meer kan bekleden.
"Wat is een staatsgreep? Tanks in de straten, wapens, samenzwering. Niets van dat alles gebeurde in Brazilië", zei Bolsonaro tegen zijn aanhangers, die zes blokken van de iconische Paulista Avenue in Sao Paulo vulden. "We kunnen niet accepteren dat een autoriteit wie dan ook van het politieke toneel kan verwijderen, tenzij het om een eerlijke reden is", zei hij.
De federale politie in Brazilië heeft eerder deze maand het paspoort van de voormalige president in beslag genomen nadat ze hem hadden beschuldigd van het redigeren van een ontwerpdecreet om de verkiezingsresultaten ongedaan te maken na zijn verkiezingsverlies tegen president Luiz Inacio Lula da Silva in 2022.
Ze zeggen ook dat hij militaire leiders onder druk heeft gezet om deel te nemen aan een poging tot staatsgreep en een complot heeft beraamd om een rechter van het Hooggerechtshof gevangen te zetten.
De voormalige legerofficier wordt ook geconfronteerd met verschillende andere onderzoeken, zoals de vervalsing van Covid-19-vaccinatiecertificaten en de vermeende verduistering van geschenken die uit andere landen zijn ontvangen, zoals sieraden aangeboden door Saudi-Arabië.
Aanhangers van de voormalige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, nemen deel aan een protest op Paulista Avenue. (Foto: Reuters)
Daarnaast werden ook honderden aanhangers van Bolsonaro gearresteerd en aangeklaagd voor het binnenvallen en plunderen van het presidentiële paleis, het Hooggerechtshof en het Congres van Brazilië op 8 januari 2023, een week nadat Lula aan de macht kwam.
Bolsonaro zei zondag dat hij "vervolgd" werd en dat zijn ontwerpdecreet gebaseerd was op de grondwet. Hij riep ook op tot amnestie voor mensen die deelnamen aan de rel van 8 januari.
"Wat ik zoek is pacificatie. Het wist het verleden uit", zei Bolsonaro. "Het is een manier zoeken waarop we in vrede kunnen leven en niet langer zo zenuwachtig zijn. Amnestie voor de arme mensen die in Brasilia gevangen zitten. We vragen alle 513 congresleden en 81 senatoren om een wetsvoorstel voor amnestie, zodat gerechtigheid kan geschieden in Brazilië."
Hoewel Bolsonaro zich tot 2030 niet meer kandidaat kan stellen vanwege twee veroordelingen wegens machtsmisbruik, blijft hij actief in de Braziliaanse politiek als de belangrijkste tegenstander van Lula. Terwijl de burgemeestersverkiezingen van dit jaar opdoemen, zijn de kandidaten verdeeld tussen de twee leiders.
Monica Yanakiew van Al Jazeera, die rapporteert vanuit Sao Paulo, zei dat Bolsonaro de bijeenkomst bijeenriep om zijn politieke kracht te demonstreren.
"Al deze mensen om mij heen, en er zijn er duizenden, zijn gekomen om hun steun te betuigen aan Jair Bolsonaro. Ze zijn gekleed in geel en groen, de kleuren van Brazilië. We hebben zo’n betoging niet meer gezien sinds 8 januari 2023, toen de opstand plaatsvond", zei ze.
"Bolsonaro riep deze betoging bijeen omdat hij te maken heeft gehad met een hele reeks juridische gevechten en hij het risico loopt gevangengezet te worden. Bolsonaro wil laten zien dat hij nog steeds populair is en een koningsmaker kan zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober."
Bolsonaro en zijn aanhangers zwaaiden ook met Israëlische vlaggen tijdens het protest, als afwijzing van Lula’s recente opmerkingen waarin het Israëlische offensief in Gaza werd vergeleken met de Holocaust.