Column: Puike prestatie Robinhood
14 Dec, 00:59
foto
Robinhood wacht op de winnaar van het treffen tussen Toluca fc - Heridiano. Foto: Twitter


Landskampioen Robinhood heeft na de Concacaf Caribbean Club Shield, nu ook de felbegeerde Concacaf Caribbean Cup in de wacht gesleept. Als vereniging met een amateurslicentie, heeft onze recordkampioen zich in stijl gevoetbald naar deze ereplaats in de regio, die recht geeft op deelname in de achtste finales van de Concacaf Champions League. Deze prestatie van Robinhood moet op de juiste waarde worden geschat. Een amateurclub die erin slaagt om zich te plaatsen voor de regionale Champions League en in beginsel kans maakt om deel te nemen aan de Club World Cup onder auspiciën van de FIFA. Onze landskampioen zal straks op basis van uit- en thuiswedstrijden tegen opponenten uit de regio strijden om een plek in deze prestigieuze eindronde.

Hoe is de rood-groene formatie zo ver gekomen? De prestatie van deze groep voetballers is niet uit de lucht komen vallen. Er is keihard gewerkt door zowel de staf als de spelersgroep om dit niveau te kunnen halen en de motivatie erin te houden, ook als het even tegenzat. Aan het begin van het traject dat uiteindelijk resulteerde in deze puike prestatie, zullen er zowel in de lokale competitie als bij de internationale meetmomenten, ongetwijfeld mindere momenten zijn geweest.  Zo gingen er lokaal competitiewedstrijden verloren en ook in de tweeluiken tegen buitenlandse clubs, ging het niet van een leien dak en viel er zelfs een nogal vroege rode kaart. Echter stond er steeds een hecht team dat bereid was elkaar door dik en dun te ondersteunen.

Deze ploeg heeft gedemonstreerd dat je door een goede cohesie, bergen kan verzetten. Wie in staat is om een wedstrijd te analyseren, zal opgemerkt hebben dat het geleverde spel geenszins feilloos was en dat er zelfs grove fouten zijn gemaakt. Echter moet het Robinhood meegegeven worden dat ze als collectief opereerde en dat de bereidheid om elkaar te ondersteunen duidelijk te merken was, waardoor fouten meteen gecorrigeerd konden worden. Het was gewoon een lust om te zien hoe er rugdekking werd gegeven en hoe verkeerde beslissingen collectief werden opgevangen. In tegenstelling tot wat we doorgaans zien bij voetballers, zag je geen mopperende of ontmoedigde spelers bij een fout van een collega.

Wat ook erg opviel, is dat de spelers elkaar gunden. Er werd gespeeld in het belang van de club, waardoor de inzet maximaal was. Als collectief is Robinhood erin geslaagd om zich te plaatsen voor de achtste finales van de regionale editie van de Champions League, voorwaar een memorabele prestatie. Hoewel er enkele persoonlijke prijzen in de wacht zijn gesleept, is het vooral het groepsoptreden dat de doorslag heeft gegeven. De persoonlijke prijzen zijn een aanmoediging voor de winnaars, maar de collectieve prestatie brengt de club voor het Caribische voetlicht. Robinhood zal zich nu voorbereiden om het op te nemen tegen clubs uit grotere competities en zal zijn huid zo duur mogelijk verkopen. Ongeacht het resultaat in de Caribische Champions League, mag nu reeds gesteld worden dat Robinhood Suriname op de kaart heeft geplaatst.

Mireille Hoepel
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March