Meer dan 150 landbouwmachines voor boeren in Marowijne
05 Dec, 22:31
foto
Enkele landbouwmachines die aan boeren in Marowijne zijn overhandigd. (Foto's: LVV)


De Coöperatieve Vereniging Apodo Farmers Association Marowijne W.A (AFAM) heeft binnen het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP). meer dan 150 landbouw- en irrigatiemachines ontvangen. De machines zijn afgelopen weekend overhandigd door de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Parmanand Sewdien en vertegenwoordigers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Binnen het SAMAP zijn er al meer dan 6000 landbouwapparatuur, machines en diensten geleverd met een totale investering van meer dan 1,2 miljoen dollar ter ondersteuning van 156 kleine en grote projecten in alle 10 districten van het land. Deze investeringen zijn gericht op het vergroten van de Surinaamse productiecapaciteit van fruit, groenten, cassave, gember en andere niet-hout bosproducten (NTFP's).

Sewdien beloofde dat de regering projecten die productiviteit en markttoegang vergroten en zorgen voor het verbeteren van levensonderhoud van alle Surinaamse burgers, zal blijven ondersteunen. “Ik ben blij om te zien dat alle inspanningen en investeringen van de regering van Suriname, samen met de FAO en het SAMAP-project, zich nu vertalen in zeer concrete kansen voor podosiri-boeren in het achterland van Suriname”, gaf hij aan.

Podosiri is één van de producten waarin Suriname een sterk exportpotentieel kan hebben, zegt LVV. Momenteel wordt het grootste deel van de productie lokaal geconsumeerd, maar de handel groeit steeds meer over de grens, vooral naar Frans-Guyana toe. Volgens FAO/SAMAP is er een sterk marktpotentieel voor veel kleine boeren en verwerkers, als de kwantiteit en kwaliteit van de producten verbeterd worden.

De voorzitter van de Coöperatie AFAM, Rudi van Cooten, sprak namens de 38 deelnemende coöperatieleden zijn dank uit aan de regering van Suriname, FAO/SAMAP en de EU. “Dit is voor ons een grote mijlpaal, omdat we allemaal weten dat het beoefenen van landbouw op onze traditionele manier, met houwers, schoffels en schoppen, ons niet zal helpen onze productie te verhogen en uit te breiden. Daarom hebben we een project met een zeer gedetailleerd businessplan ingediend bij FAO/SAMAP.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May