WHO vraagt China om details uitbraken luchtwegaandoeningen
23 Nov, 22:42
foto
Een nieuwe ziekte verspreidt zich in China. De WHO zoekt informatie over de ziekte bij de Chinese autoriteiten.


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft China om details gevraagd over een toename van luchtwegaandoeningen en heeft clusters van longontsteking bij kinderen gemeld, wat het Chinese kantoor donderdag een "routinematige" controle noemde.

De Chinese autoriteiten van de Nationale Gezondheidscommissie hielden op 13 november een persconferentie om een toename van de incidentie van luchtwegaandoeningen te melden.

De autoriteiten schreven de toename toe aan het opheffen van de Covid-19-beperkingen en de circulatie van bekende ziekteverwekkers zoals griep, mycoplasma pneumoniae, een veel voorkomende bacteriële infectie die doorgaans jongere kinderen treft, het respiratoir syncytieel virus (RSV) en het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

Zowel China als de WHO hebben te maken gehad met vragen over de transparantie van de berichtgeving over de eerste Covid-19-gevallen die eind 2019 in de centrale Chinese stad Wuhan opdoken.

Woensdag zei de WHO dat groepen, waaronder het Program for Monitoring Emerging Diseases (ProMED), clusters van niet-gediagnosticeerde longontsteking bij kinderen in Noord-China rapporteerden. De WHO zei dat het niet duidelijk was of deze verband hielden met een algehele toename van luchtweginfecties die eerder door de Chinese autoriteiten werden gemeld of met afzonderlijke gebeurtenissen.

De WHO zei dat ze via het International Health Regulations-mechanisme om aanvullende epidemiologische en klinische informatie en laboratoriumresultaten van de gerapporteerde uitbraken onder kinderen had gevraagd.

Volgens de regels wordt China geacht binnen 24 uur op de WHO te reageren.

De VN-gezondheidsorganisatie heeft China ook om meer informatie gevraagd over trends in de circulatie van bekende ziekteverwekkers en de druk op de gezondheidszorgsystemen. De WHO zei dat zij in contact stond met artsen en wetenschappers via haar bestaande technische partnerschappen en netwerken in China.

WHO China zei dat het "routinematig" was om informatie op te vragen over de toename van aandoeningen van de luchtwegen en gerapporteerde clusters van longontsteking bij kinderen uit lidstaten, zoals China.

Het mondiale agentschap besloot een verklaring over China af te geven om de beschikbare informatie te delen, omdat het hierover een aantal vragen van de media ontving, aldus WHO China in een verklaring per e-mail.

De ProMED-waarschuwing was gebaseerd op een rapport van FTV News in Taiwan dat dinsdag uitkwam.

Volgens een transcriptie werd tijdens de persconferentie van vorige week niet-gediagnosticeerde longontsteking niet genoemd, maar één spreker zei dat iedereen het gevoel had dat er dit jaar een toename van luchtwegaandoeningen was vergeleken met drie jaar geleden.

De spreker zei dat de wereldwijde monitoring van mycoplasma pneumoniae de afgelopen drie jaar op een laag pitje stond en dat uitbraken cyclisch waren en elke drie tot zeven jaar plaatsvonden.

'Seizoenspeil'
De stijging van het aantal luchtwegaandoeningen komt terwijl China zich schrap zet voor het eerste volledige winterseizoen sinds het in december de strikte Covid-19-beperkingen had opgeheven. Veel andere landen zagen een vergelijkbare toename van luchtwegaandoeningen na de versoepeling van de pandemische maatregelen.

"Het is gewoon een relatief grote seizoensgolf, misschien deels te wijten aan toeval en deels omdat er een beetje 'immuniteitsschuld' is als gevolg van de kleinere winterpiek van de afgelopen drie jaar", zegt Ben Cowling, een epidemioloog aan de Universiteit van Hong Kong.

De Chinese Nationale Gezondheidscommissie publiceerde donderdag een interview met het staatsmediabureau Xinhua, waarin het ouders adviseerde wat ze moesten doen en vermeldde dat grote ziekenhuizen een groot aantal patiënten ontvingen en dat de wachttijden lang waren. Het gaf geen commentaar op de WHO-mededeling.

De WHO zei dat Noord-China sinds half oktober een toename van griepachtige ziekten heeft gemeld vergeleken met dezelfde periode in de voorgaande drie jaar.

Het zei dat China over systemen beschikt om informatie vast te leggen over trends in de incidentie van ziekten en om die gegevens te rapporteren aan platforms zoals het Global Influenza Surveillance and Response System.

De afgelopen dagen hebben media in steden als Xian in het noordwesten video's geplaatst van ziekenhuizen vol met ouders en kinderen die op controles wachtten.

Sommige gebruikers van sociale media hebben foto's geplaatst van kinderen die huiswerk maken, terwijl ze in het ziekenhuis intraveneuze infusen krijgen.

De WHO zei dat ze, hoewel ze op zoek was naar aanvullende informatie, mensen in China aanbeval maatregelen te volgen om het risico op luchtwegaandoeningen te verminderen.

Maatregelen waren onder meer vaccinatie, afstand houden van zieke mensen, thuisblijven als ze ziek zijn, zich laten testen en indien nodig medische zorg verlenen, indien nodig maskers dragen, zorgen voor goede ventilatie, en regelmatig handen wassen, stond er.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May