IMF: Sociaalprogramma teleurstellend en ondermaats
09 Nov, 02:51
foto
Anastasia Guscina, delegatieleider IMF.


De regering doet niet genoeg om de samenleving op te vangen bij het doorvoeren van maatregelen, zoals het afbouwen van subsidies die drastische prijsverhogingen met zich meebrengen. Het sociaalprogramma dat nu uitgevoerd wordt is teleurstellend, ondermaats en moet ook transparanter gebeuren. De regering heeft de ruimte om de "social protection" te doen niet benut met als gevolg sociale onrust. Dit heeft Anastasia Guscina, delegatieleider van het IMF in Suriname meegedeeld op een persconferentie bij het ministerie van Financiën en Planning.

Op een persconferentie over de stand van zaken in het IMF-programma, hebben Guscina, Maurice Roemer, governor van de Centrale Bank en minister Stanley Raghoebarsingh van Financiën en Planning, uitgelegd dat het programma "overall" goed verloopt. Er is wat stabiliteit in de economie, de koers is stabiel en er wordt verwacht dat de inflatie gaat afnemen. De schuldherschikkingen met de bondholders en Chinese crediteuren zijn nog niet rond. Guscina heeft opgemerkt dat het IMF ook inziet dat de kleine man nog niets van de stabiliteit merkt.

Over het algemeen zijn goede resultaten neergezet door Suriname die een goede review mogelijk maken. Een goede review betekent dat er weer een tranche van de IMF-lening loskomt.  Maar bij 'social protection' zijn de resultaten teleurstellend, merkt Guscina op. "De sociale bescherming moest nooit een 'after thought' zijn geweest," stelt ze. "In feite, toen het IMF het afschaffen van subsidies op brandstof en stroom, en andere maatregelen aanraadde, moest er tegelijk een steun zijn voor de bevolking, een social protection program (sociaal programma). Het is op dit gebied dat het IMF de regering vraagt om meer uit te geven."

"Hier is ondermaats gepresteerd," vervolgt de IMF-vertegenwoordiger. "Er moet meer moeite gemaakt worden om de doelen te halen aan het eind van het jaar.  Er moet op gelet worden dat het geld bij de juiste mensen aankomt. Ook moet de waarde van die betalingen niet minder gaan worden door de inflatie. We hebben met de president hierover gediscussieerd. Hij is voornemens om deze situatie ter harte te nemen."

"We hebben ook om meer transparantie gevraagd bij de sociale uitgaven," voegt Guscina toe. "Zodat het ministerie van Sociale Zaken op haar website gaat publiceren hoeveel huishoudens in welke districten betalingen hebben ontvangen. Er moet ook goed uitgelegd worden wie wel in aanmerking komt. Mensen moeten antwoord kunnen krijgen op bijvoorbeeld waarom ze niet in aanmerking zijn gekomen, terwijl ze dat wel zijn. Er moet ook verantwoording afgelegd worden."

Op vragen als er een relatie is tussen het slechte sociaal programma en de onrust bij de samenleving, antwoordt Guscini: "Zeer zeker. Er moest een balans zijn. Die ruimte om dat te doen is niet gebruikt."

Een deel van de vakbeweging roert zich al geruime tijd over maatregelen die de regering neemt zonder dat er een gedegen vangnet wordt voorbereid. De onrust is ondertussen aan het uitgroeien tot een protestmars van een aantal bonden uit verschillende sectoren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May