Gehackte e-mails tonen betrokkenheid vp en ex-president bij drugshandel
07 Nov, 03:36
foto
Amatopo waar een landingsbaan staat. De Corantijnrivier is de grens tussen Guyana (l) en Suriname (r). (Bing-kaarten)


Amerikaanse en Colombiaanse onderzoekers brachten vicepresident Ronnie Brunswijk en ex-president Desi Bouterse in verband met recente betrokkenheid bij drugshandel, volgens gehackte e-mails die wijzen op voortdurende politieke banden op hoog niveau met de georganiseerde misdaad in Suriname.

De e-mails behoorden tot een schat aan documenten die in 2022 waren gestolen van het Colombiaanse kantoor van de procureur-generaal en waren verstrekt aan een consortium van journalisten, waaronder InSight Crime.

De aantijgingen in de e-mails dragen bij aan de aanhoudende geruchten over de rol van Brunswijk en Bouterse in de cocaïnehandel via Suriname, waarvoor beiden in het verleden zijn veroordeeld. Ze zouden optreden als makelaars en hun connecties in de Surinaamse regering gebruiken om cocaïnesmokkel te faciliteren in ruil voor steekpenningen.

Andere informatie in de cache van gestolen bestanden benadrukt waarom mensenhandelaars zich aangetrokken voelen tot Suriname. Het is gunstig gelegen nabij grote drugsproductiezones, heeft kwetsbare grenzen en beschikt over de infrastructuur om cocaïne naar grote markten in Europa, West-Afrika en de Verenigde Staten te verzenden.

De Colombiaanse guerrillagroep bekend als het Nationale Bevrijdingsleger (Ejército de Liberación Nacional – ELN) en dissidente groepen van de gedemobiliseerde Colombiaanse Revolutionaire Strijdkrachten (Fuerzas Armadas Revolucionarios de Colombia – FARC) stuurden de afgelopen jaren allebei cocaïne door Suriname, aldus andere gehackte e-mails.

Ronnie Brunswijk: Een in beslag genomen lading redden?
De vermeende banden van Brunswijk met de drugshandel kwamen naar voren in een e-mail van 25 augustus 2020, iets meer dan een maand nadat de voormalige Jungle Commandoleider en goudondernemer aantrad als vicepresident.

In de e-mail schreef een speciale agent van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) aan een onderzoeker van het Colombiaanse Openbaar Ministerie over een recente mislukte drugsvangstoperatie in Suriname.

Volgens de DEA-agent verdacht de 'Surinaamse eenheid' – waarschijnlijk een verwijzing naar de lokale DEA-eenheid – Brunswijk ervan in contact te staan met twee 'slechteriken': Jayant 'Alex' Roman en Gilbert Samuels, een piloot die eigenaar is van een luchtvaartbedrijf genaamd Vortex.

"De eenheid vermoedt dat de vicepresident contact heeft met de slechteriken … omdat de operatie niet tot inbeslagnames of arrestaties heeft geleid", schreef de DEA-agent in het Spaans, bezaaid met spel- en grammaticafouten.

De operatie vond plaats op 21 augustus 2020, toen Samuels terugkeerde van een vlucht naar de uitgestrekte jungle van Suriname en in een busje het vliegveld Zorg en Hoop in de hoofdstad Paramaribo verliet.

Twee agenten van het Korps Politie Suriname (KPS) hebben Samuels in een hinderlaag gelokt en zouden 400 kilo cocaïne hebben gevonden en gestolen. Maar ze gaven het snel terug, nadat ze ontdekten dat een deel van de drugs toebehoorde aan een crimineel met belangrijke connecties, zo meldde de Ware Tijd destijds.

Een hooggeplaatste Surinaamse veiligheidsfunctionaris die uit angst voor vergelding om anonimiteit vroeg, vertelde InSight Crime dat deze crimineel Brian Blue was, die Brunswijk omkocht om 'de situatie te kalmeren', waarna de cocaïne werd teruggegeven aan Jayant Roman. Blue en Roman waren ieder eigenaar van een deel van de onderschepte lading, aldus de veiligheidsfunctionaris. In de DEA-e-mail wordt Blue ook vermeld als een drugshandelaar die banden heeft met Samuels.

Brunswijk heeft niet gereageerd op het verzoek van InSight Crime om commentaar. Ook de Surinaamse, Colombiaanse en Amerikaanse autoriteiten hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar. Samuels weigerde commentaar te geven. Pogingen om contact op te nemen met Blue en Roman waren niet succesvol, zegt InSight Crime.

Blue is volgens de veiligheidsfunctionaris een van de meest productieve drugshandelaren in Suriname. In 2018 veroordeelde een Braziliaanse rechtbank hem bij verstek tot 21 jaar gevangenisstraf wegens de handel in 500 kilo cocaïne, en vaardigde een arrestatiebevel tegen hem uit.

In Suriname leek de rechtshandhaving hem niet als een hoge prioriteit te beschouwen.

"Ik heb Brian Blue slechts één keer ontmoet bij de kapper… maar hij stond tijdens mijn ambtsperiode niet op de radar van de politie", zegt August van Gobbel, een voormalige politiecommissaris die leiding gaf aan het inlichtingenbureau van het KPS en later aan de afdeling zware misdrijven tijdens de termijn van Bouterse als president, aan InSight Crime.

Meerdere journalisten en Van Gobbel zeiden dat er geruchten waren dat Brunswijk of mensen dicht bij hem betrokken waren bij de nasleep van de cocaïne-vangst van Samuels in augustus 2020, hoewel niemand concreet bewijs had gezien.

Volgens de e-mail van de DEA-agent had Samuels vóór de arrestatie minstens sinds het eerste kwartaal van 2020 drugsvluchten uitgevoerd vanuit Amatopo  in het binnenland naar de luchthaven Zorg en Hoop in Paramaribo.

Diep gelegen in het dunbevolkte grensgebied van de jungle met Guyana, aan Corantijnrivier en naast een landingsbaan, is Amatopo een ideaal overslagpunt voor alles wat het land wordt binnengesmokkeld. Samuels heeft hier een lodge, ontdekte InSight Crime.

Twee dagen nadat Samuels door het KPS werd aangehouden, werd hij gearresteerd. Een hondeneenheid besnuffelde zijn vliegtuig en busje, en een positief resultaat suggereerde dat er cocaïne in het spel was, meldde de Ware Tijd. Niettemin werd zijn zaak drie weken later geseponeerd, nadat een rechter een gebrek aan bewijs had vastgesteld. De uitkomst van een intern politieonderzoek naar de agenten die zouden hebben geprobeerd de cocaïne te stelen, is niet openbaar gemaakt.

InSight Crime vroeg de voormalige en huidige leiding van het KPS wat er met het interne onderzoek was gebeurd, maar kreeg geen antwoord.

Desi Bouterse: Nog steeds in het spel?
Beschuldigingen van de voortdurende betrokkenheid van Bouterse bij de drugshandel, verschenen in een andere gehackte e-mail tussen functionarissen van het Colombiaanse parket van de procureur-generaal.

In de e-mail, gedateerd 6 mei 2022, informeerde een andere onderzoeker bij het Openbaar Ministerie een superieur over het rapport van een informele bron dat Bouterse helpt bij het verhandelen van cocaïne vanuit Colombia via Suriname naar locaties in het Caribisch gebied, Afrika en Europa.

"Ik verzoek respectvol om de toekenning van een prejudiciële beslissing om de bovengenoemde informatie te verifiëren en de juridische activiteiten uit te voeren die zich kunnen voordoen om opheldering te verschaffen over de mensen die verband houden met deze gebeurtenissen", schreef de onderzoeker.

Bouterse was de dictator van Suriname tussen 1980 en 1987, een periode waarin hij zijn controle over het leger zou hebben gebruikt om drugs te verhandelen. In 1999 werd hij door een Nederlandse rechtbank bij verstek veroordeeld wegens drugshandel.

Hij werd in 2010 verkozen tot president van Suriname. In maart 2015 werd zijn zoon Dino veroordeeld wegens drugshandel in de Verenigde Staten. Niettemin werd Bouterse een paar maanden later herkozen als president van Suriname voor een tweede termijn en bleef dat tot 2020.

De bron van de onderzoeker zei dat Bouterse in contact stond met een Surinaamse drugshandelaar wiens netwerk ook een Colombiaanse handelaar omvatte die probeerde een privévliegtuig te krijgen dat was aangepast om tussen de 1,2 en 1,5 ton cocaïne te vervoeren, aldus de informant.

De niet-geverifieerde beweringen van de informant zijn in tegenspraak met wat de meeste bronnen aan InSight Crime vertelden tijdens een bezoek aan Suriname in oktober 2022 – namelijk dat Bouterse, die in oktober 78 werd, zich heeft teruggetrokken uit zowel zijn politieke als criminele carrière.

Bouterse reageerde niet op het verzoek van InSight Crime om commentaar.

Ook het vliegtuig dat Samuels in 2020 onder de bescherming van Brunswijk zou gebruiken om cocaïne te smokkelen, had een link met Desi Bouterse. De zespersoons Cessna C206 werd in 2017 gekocht door Samuels bedrijf Vortex in overleg met toenmalig president Bouterse. Verschillende niet bij naam genoemde bronnen vertelden het lokale medium United News dat het vliegtuig was gekocht met overheidsfinanciering voor drugshandel, iets wat Samuels ontkende.

Offerte voor de aanschaf van de Cessna C206 van Samuels, zoals besproken met Bouterse. Krediet: United News. Offerte voor de aanschaf van de Cessna C206 van Samuels, zoals besproken met Bouterse. Krediet: United News.

De details van Bouterse’s vermeende betrokkenheid bij deze plannen zijn onduidelijk. In eerdere zaken, zoals zijn veroordeling uit 1999, en de zaak tegen zijn zoon Dino, bleek uit bewijsmateriaal dat de familie Bouterse hun machtige positie in Suriname gebruikte om goederen en diensten zoals wapens en visa te leveren aan buitenlandse criminele partners.

ELN en ex-FARC-maffia: de Colombiaanse leveranciers

Andere gehackte e-mails suggereren dat Surinaamse drugshandelaren samenwerken met Colombiaanse guerrillagroepen om cocaïne te verkrijgen via clandestiene vluchten.

De betrekkingen tussen Colombiaanse guerrillastrijders en Surinaamse mensenhandelaars gaan tientallen jaren terug. Desi Bouterse ruilde bijvoorbeeld in de jaren negentig wapens tegen cocaïne met de FARC, blijkt uit een Braziliaans parlementair onderzoek uit 2000.

Uit de gehackte e-mails blijkt dat Colombiaanse guerrillagroepen nog steeds Surinaamse smokkelaars van cocaïne voorzien.Het Oostelijk Oorlogsfront van het ELN vervoerde cocaïne met voertuigen van San Vicente del Caguán, in het Colombiaanse departement Caquetá, naar een landingsbaan in Arauca, dicht bij de Venezolaanse grens. Vervolgens vlogen piloten de cocaïne naar Suriname. Vanuit Suriname werden de drugs naar Europa geëxporteerd.

Het ELN werd in Suriname betaald met Amerikaanse dollars, die vervolgens werden teruggestuurd naar Colombia en werden ingewisseld voor pesos, volgens een verklaring van een voormalig ELN-medewerker bij het Colombiaanse militaire deel van de e-mailhack.

Een ander document, gedeeld met het kantoor van de procureur-generaal door een lid van de Colombiaanse Nationale Politie, beweert dat er sprake is van drugshandel vanuit Colombia naar Suriname door het voormalige FARC Acacio Medina Front.

Het front smokkelde maandelijks tussen de 1 en 2 ton cocaïne vanaf clandestiene landingsbanen in Maroa en Yavita, twee gehuchten in Amazonas, Venezuela, vlakbij de grens met Colombia, naar Midden-Amerika, Mexico en Suriname, volgens het document uit 2017.

Terwijl de gehackte e-mails de dynamiek rond 2016 beschrijven, gaat de cocaïneluchtbrug van het grensgebied van Colombia en Venezuela naar Suriname tot op de dag van vandaag door. In augustus 2023 vertelde president Chan Santokhi aan radiostation ABC dat er nog steeds dagelijks drugsvliegtuigen landen in het binnenland van Suriname.

Dit artikel maakt deel uit van #NarcoFiles: The New Criminal Order, een transnationaal journalistiek onderzoek naar de mondiale georganiseerde misdaad, haar innovaties, haar tentakels en degenen die deze bestrijden. Het project, geleid door het Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) in samenwerking met Centro Latinoamericano de Investigación Periodística (CLIP), begon met een lek van e-mails van het Colombiaanse Openbaar Ministerie, dat werd gedeeld met InSight Crime en 32 mediakanalen over de hele wereld. Verslaggevers onderzochten en bevestigden het materiaal, samen met honderden andere documenten, databases en interviews.
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June