Blinken: Palestijnse stemmen sleutel tot toekomst van Gaza
06 Nov, 08:49
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, heeft gesproken met president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit.


De Amerikaanse topdiplomaat Antony Blinken zei dat de Palestijnse Autoriteit (PA) een centrale rol moet spelen in de toekomst van de Gazastrook, terwijl hij Iraakse leiders ontmoette en door de regio toerde te midden van de oplopende spanningen over de Israëlische oorlog met Hamas.

Blinken passeerde de Israëlische controleposten om president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit te ontmoeten in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, en reisde vervolgens verder naar Irak. Het was zijn tweede bezoek aan de regio sinds de Hamas-militanten die Gaza regeren, op 7 oktober een verrassingsaanval op Israël lanceerden, waarbij volgens Israël 1.400 mensen omkwamen en meer dan 240 anderen gegijzeld werden.

Palestijnse opvattingen, stemmen en aspiraties moeten "centraal" staan in gesprekken over de toekomst van Gaza, zei Blinken tegen verslaggevers in Bagdad.

Terwijl Israël een campagne van luchtaanvallen voortzette waarvan gezondheidsfunctionarissen in Gaza zeggen dat ze 9.770 Palestijnen hebben gedood, heeft minister van Buitenlandse Zaken Blinken zaterdag, oproepen tot een staakt-het-vuren van Arabische functionarissen afgewezen, nadat hij Israël een dag eerder tevergeefs had verzocht om beperktere pauzes in de gevechten.

"Dit is een proces", zei Blinken over het streven naar humanitaire pauzes. Hij zei dat Israël belangrijke vragen heeft over hoe deze zouden werken, en dat details nu worden besproken.

Het is belangrijk dat elke pauze verschillende kwesties vooruit helpt, waaronder de vrijlating van gijzelaars, zei hij.

In gesprekken met de Iraakse regering zei Blinken: "Ik heb heel duidelijk gemaakt dat de aanvallen en de bedreigingen afkomstig van milities die banden hebben met Iran, volkomen onaanvaardbaar zijn."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May