Vakbeweging stelt regering ultimatum van een week
05 Oct, 19:33
foto


De regering en de vakbeweging hebben vandaag weer geen overeenstemming bereikt over de koopkrachtversterking. De regering heeft een ultimatum gekregen van een week. De voorstellen van de regering zijn van de tafel geveegd. Ravaksur (Moederbond, CLO, PWO), de onderwijsbonden (BvL/FOLS/ALS), de veiligheids- en gezondheidsbonden zijn eensgezind in hun eis.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken zegt in gesprek met Starnieuws dat een koopkrachtversterking van SRD 4.000 is gedaan voor december door de regering. De overeenkomst met de vakbeweging voor de koopkrachtversterking van SRD 2.500 is tot november. Somohardjo zegt dat de SRD 4.000 in december de Staat SRD 350 miljoen extra zal kosten. De vakbeweging wil SRD 1.500 extra koopkrachtversterking per maand van oktober tot en met december.

Verder is door de regering aangeboden verlenging van de koopkrachtversterking van SRD 2.500 van januari tot en met juni. De zes maanden zal SRD 1.7 miljard extra kosten. Er is ook 8% salarisverhoging aangeboden per januari. Een hoger bod is volgens de bewindsman niet mogelijk omdat alle andere toelagen dan ook de lucht in zullen gaan. "Die ruimte hebben wij absoluut niet", zegt Somohardjo.

CLO-voorzitter Michael Miskin zegt in gesprek met Starnieuws dat de regering een top-up van SRD 500 per maand wil geven op de SRD 2.500 vanaf oktober. Een tweede optie was om in december SRD 1.500 op de SRD 2.500 te geven, wat totaal neerkomt op SRD 4.000. Het standpunt van de vakbeweging is verwoord door Max Breinburg van de veiligheidsbonden. De voorstellen van de regering zijn verworpen. De vakbeweging wil een extra per maand van SRD 1.500, wat de koopkrachtversterking brengt op SRD 4.000 per maand voor de rest van het jaar. Verder moet btw worden aangehouden, de belastingvrije grens worden verhoogd en de belastingschijven moeten worden verruimd. Ook is aandacht gevraagd door Marcellino Nerkust van de FOLS voor de gepensioneerden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May