Staatsraad tegen grondconversie via Staatsbesluit
06 Oct, 00:00
foto


De overgrote meerderheid van de Staatsraad is het niet eens met de wijze waarop de regering de conversie van domeingrond wil omzetten in eigendom. Starnieuws verneemt dat tijdens de vergadering donderdag een negatief advies is uitgebracht. De president wordt geadviseerd om niet mee te werken aan het Staatsbesluit en de wet in De Nationale Assemblee te laten behandelen. Ook in De Nationale Assemblee is deze kwestie aan de orde gekomen gisteren bij de behandeling van de aanvullende begroting voor dit jaar.

De lead voor het negatief advies is genomen door Staatsraadslid Hesdy Pigot (NPS). Vernomen wordt dat hij gedocumenteerd heeft aangegeven waarom niet meegegaan moet worden met het Staatsbesluit. "Hij heeft brede ondersteuning gekregen van diverse Staatsraadsleden", bevestigt een Staatsraadslid.

De NDP, het bedrijfsleven, de BEP en de vakbeweging hebben tegen het Staatsbesluit gestemd. De ABOP was afwezig. Alleen de VHP-leden hebben voor gestemd. "Het besluit is in hechte eenheid genomen". De president kan het advies naast zich neerleggen, maar hij zal rekening moeten houden met de visie van diverse organisaties die vertegenwoordigd zijn in de Staatsraad.

Staatsraadsleden zijn niet tegen het idee van grondconversie, maar het gaat om de wijze van uitvoering. Er zijn vragen gesteld over de prijs van SRD 25 voor een vierkante meter. De regering wil maximaal 2.500 vierkante meter domeingrond laten omzetten in eigendom. De grondconversie moet bij wet geschieden, omdat het onderdeel is van het zakenrechtelijk systeem, werd benadrukt.

De Assembleeleden Rabin Parmessar, Ann Sadi, Ebu Jones (allen van de NDP-fractie) en Asis Gajadien (fractieleider VHP) hebben over deze kwestie opmerkingen gemaakt. De oppositieleden voerden aan dat de regering probeert om De Nationale Assemblee te omzeilen en daarom de grondconversie via een Staatsbesluit wil doordrukken. Zij pleitten ervoor dat de regering tot inkeer komt en deze kwestie verder wordt behandeld in het parlement.

Gajadien merkte op dat hij een initiatiefwet heeft ingediend samen met Donotha Vorswijk, die nu minister is van Grondbeleid en Bosbeheer. Hij voerde aan dat de mensen die nu het hardst schreeuwen, tegenstander waren. Daardoor is de behandeling aangehouden. In de wet zouden zaken beter worden geregeld. NDP-fractieleider Parmessar voerde aan dat zijn fractie nog steeds voorstander is van behandelen van de initiatiefwet in De Nationale Assemblee. 

Assembleelid Edgar Sampie (ABOP/PL) vindt het totaal niet in de haak dat via een Staatsbesluit grondconversie wordt doorgedrukt. Volgens hem worden kapitaalkrachtigen alleen maar rijker gemaakt, terwijl de kleine man wordt vermoord. Hij had geen goed woord over hiervoor. Hij vraagt zich af waarom de president zoveel haast heeft om deze zaak door te drukken. Sampie vindt dat als wordt meegewerkt aan de grondconversie van 2.500 vierkante meter, voor altijd de deur wordt opengegooid om straks over te gaan naar 5 of 10 ha.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May