Op VN-top: Santokhi pleit voor nieuw soort multilateralisme
20 Sep, 13:13
foto
President Chan Santokhi spreekt de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe.


In zijn vierde verklaring op een VN-top, concludeert president Chan Santokhi dat er niet veel ten goede is veranderd met met betrekking tot de essentiële elementen van vrede, welvaart en klimaat in onze wereld. "Aan de andere kant zijn de uitdagingen en crises toegenomen en verdiept." Santokhi sprak op de 78e VN-top in New York en werd aangekondigd door de permanente vertegenwoordiger van Suriname bij de VN, ambassadeur Sunil Sitaldin, die op dat moment in de voorzittersstoel zat.

"Wij doen beloftes, die niet vaak worden nagekomen! We drukken nobele doelen uit, maar de uitvoering is slecht!," stelde het staatshoofd. Hij merkte op dat "'business as usual' niet ons mantra kan zijn."

Geen enkel land blijft bespaart van de gevolgen van de mondiale crises en geen enkel land kan deze uitdagingen alleen oplossen. Santokhi hield de wereldleiders voor dat "wij mensen verantwoordelijk zijn voor deze crises, en daarvoor de verantwoordelijkheid moeten nemen, en dat we collectief leiderschap moeten bieden om deze problemen effectief op te lossen."

Ambassadeur Sunil Sitaldin kondigde als een van de vicepresident op de voorzitterstoel  president Chan Santokhi aan 
op de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Santokhi pleit voor een nieuwe benadering, "een nieuw soort multilateralisme, dat rechtvaardiger en effectiever is en ons dwingt om ons te verenigen. Een die blijk geeft van respect en toewijding aan het internationaal recht en samenwerking."

Daarom is het volgens hem van het allergrootste belang om de nationale belangen te overstijgen en naar "onze gedeelde mondiale doelstellingen te kijken. We moeten ideologische verschillen opzij zetten om op constructieve wijze resultaten te boeken voor de welvaart van ons volk en de bescherming van onze planeet. We kunnen eenvoudigweg geen duurzame oplossingen verwachten in een snel veranderende wereld, als we onze aanpak niet veranderen."

Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July