Robotics Team Suriname gereed voor 2023 First Global 'Olympic' Challenge
18 Sep, 22:50
foto


Sinds de start van de For Inspiration and Recognition of Science and Technology 'FIRST' Global Challenge (FGC) in 2017 doet het nationaal Robotics Team van Suriname mee aan dit evenement, waaraan meer dan 180 landen jaarlijks participeren.

Het thema van FGC 2023 is Hydrogen Horizons en richt zich op duurzame groene energie oplossingen voor onze wereld. De thema’s worden elk jaar gebaseerd op een dringend wereld probleem, zodat jongeren geïnspireerd raken om op deze zeer belangrijke vlakken een carrière op te bouwen.

Ter voorbereiding voor de challenge die dit jaar zal plaatsvinden in Singapore van 7 tot en met 10 oktober 2023, heeft stichting Young Help Suriname onlangs de Robotics fundamentals Training 'Tech Genius Programma' (onderdeel van de stichting HYPE- STEM Club) afgesloten waarvoor zich maar liefst 40 jongeren hadden opgegeven via de Facebook oproep. Uiteindelijk hebben 5 teams de sessies succesvol doorlopen en deelgenomen aan de Inhouse-Challenge. Uit deze groep is een selectie gemaakt van 5 jongeren die Suriname dit jaar mogen representeren op FGC 2023 Singapore.

Elk deelnemend land wordt gerepresenteerd door een team, dat een rover-type robot ontwerpt, assembleert en programmeert voor operatie op een gameveld. Op het gameveld staan 2 allianties van elk 3 robots van 3 verschillende landen tegenover mekaar. Op het veld dienen de robots diverse gesimuleerde taken binnen een tijd van 2 minuten en 30 seconden uit te voeren, rekening houdend met een aantal regels. Om dit zo effectief mogelijk te kunnen doen dienen teams met elkaar een strategie uit te werken en te implementeren om de ronde te winnen. Daarnaast speelt de type robot en de soort mechanismen, die het team gebouwd heeft zoals bv een ‘intake/collector/shooter, hanging mechanism’ ect. ook een belangrijke rol. Tijdens het ontwerp wordt er dus reeds gewerkt rekening houdend met een bepaalde team/robot strategie. Circa 1400 jongeren (tussen 14 en 19 jaar) inclusief team mentors en teammanagers worden verwacht in Singapore, naast een paar honderd technisch, logistiek en ander personeel.

Het Suriname Robotics team bestaat uit een afreizend en een niet-afreizend deel. In totaal rond 20 personen, die ons Suriname team ondersteunen met hun voorbereiding, naast andere vrijwilligers en vrienden van het Team in de samenleving, de private sector en de overheid.

Dit jaar zullen afreizen: Arnav Chotkan (16, SGK, Paramaribo), Leonardo Ranoesendjojo (16, Natin, Commewijne), Shalini Bekaroe (18, Natin, Wanica), Brendan Soerohardjo (18, Natin, Wanica), Stephan Driokromo (18, Natin, Commewijne) begeleid door Youri Karijopawiro (20, UNASAT, Saramacca, Lead Mentor) en Ashna Mahepal (Teammanager sinds 2017).

In 2017 reisde het Surinaamse robotics team naar Washington D.C., in 2018 naar Mexico City, in 2019 naar Dubai en in 2020+2021 werd de challenge online gehouden vanwege de Covid-19 pandemie. In 2022 maakte het team zich weer klaar voor deelname in Geneva (Zwitserland), waarbij zij is geëindigd op de 36ste plek uit de 163 landen. In maart 2023 heeft het team de stap gemaakt tot de meer geavanceerde FIRST Robotics Competition (FRC) en won de 'Rookie All Star Award' tijdens een competitie in Florida en in april 2023 tijdens de world Championship in Texas is de 'Rookie Inspiration Award' binnen de Daly divisie in de wacht gesleept.


In september zal de stichting alle geïnteresseerden, die een eigen robotics team willen starten informeren over de te nemen stappen.

De FIRST Global Challenges vallen onder de noemer van een coopetition (collaborative competition), en dienen om samenwerking en vriendschap tussen jonge STEM-geïnteresseerden in meer dan 180 landen over de hele wereld te versterken met de problem-solvers attitude en de Skills of the Future. Deel uitmaken van dit netwerk en toegang hebben tot deze rijke hulpbron is essentieel voor Suriname, als we ook een bijdrage willen leveren met het talent, dat we hebben en onze jongeren in staat willen stellen gebruik te maken van dit mondiale platform om zich te ontwikkelen tot toekomstige leiders op het gebied van STEM en Innovatie.

Ashna Mahepal

Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May