Varkensnier functioneert al meer dan maand in menselijk lichaam
17 Aug, 16:35
foto
Dr. Robert Montgomery, directeur van het transplantatie-instituut van NYU Langone, bereidt op 14 juli een varkensnier voor op transplantatie in een hersendode man in New York. (Foto: AP)


Chirurgen in de Verenigde Staten hebben aangekondigd dat een varkensnier die ze in het lichaam van een hersendode menselijke patiënt hebben getransplanteerd, al meer dan een maand normaal functioneert. Het is een veelbelovend teken in de poging om tegemoet te komen aan de wijdverbreide behoefte aan orgaandonatie.

Chirurgen van het Langone Transplant Institute van de New York University zeiden woensdag dat de mijlpaal de langste is waarbij een varkensnier in een persoon heeft gefunctioneerd, zij het een overleden persoon.

"We hebben een genetisch bewerkte varkensnier die meer dan een maand in een mens overleeft", vertelde instituutsdirecteur Robert Montgomery aan verslaggevers.

Hij zei dat de resultaten "verdere zekerheid" bieden voor eventuele toekomstige studies bij levende patiënten. De varkensnier was genetisch gemodificeerd om een gen weg te laten dat biomoleculen produceert die het menselijke immuunsysteem aanvalt en afstoot.

"We hebben nu meer bewijs verzameld om aan te tonen dat, in ieder geval in de nieren, alleen het elimineren van het gen dat een hyperacute afstoting veroorzaakt, voldoende kan zijn - samen met klinisch goedgekeurde immunosuppressiva - om de transplantatie bij een mens met succes te beheren voor optimale prestaties, mogelijk op de lange termijn,' zei Montgomery.

Wetenschappers hopen dat transplantaties tussen verschillende soorten kunnen helpen om hulp te bieden aan de vele mensen die wachten op mogelijk levensreddende organen.

Meer dan 103.000 mensen in de VS hebben momenteel orgaantransplantaties nodig, van wie 88.000 nieren nodig hebben. Duizenden mensen sterven elk jaar tijdens het wachten.

De doorbraak van woensdag begon met de overdracht van een varkensnier in het lichaam van Maurice "Mo" Miller, een man die op 57-jarige leeftijd plotseling was overleden en wiens lichaam door zijn familie aan de wetenschap was geschonken.

Onderzoekers zeggen dat ze het experiment zullen blijven volgen, terwijl het zijn tweede maand ingaat.

Wetenschappers hopen uiteindelijk ver genoeg te komen om dierlijke organen te gebruiken om levende mensen te redden, en dode lichamen die voor wetenschappelijk onderzoek worden gedoneerd, spelen een belangrijke rol in onderzoek en experimenten.

"Ik worstelde ermee", vertelde de zus van de overleden man, Mary Miller-Duffy, aan The Associated Press over haar beslissing om deel te nemen aan het experiment. "Ik denk dat dit is wat mijn broer zou willen. Dus bood ik ze mijn broer aan."

"Hij zal in de medische boeken staan en hij zal voor altijd voortleven", zei ze.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) overweegt of kleine, selectieve studies van varkensharten en -nieren die worden overgebracht naar vrijwillige patiënten, moeten worden toegestaan.

Successen zoals het NYU-experiment kunnen dergelijke inspanningen vooruit helpen. Woensdag meldde de Universiteit van Alabama in Birmingham ook dat een paar varkensnieren zeven dagen probleemloos hadden gefunctioneerd in een ander gedoneerd lichaam.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May