Prijzen bouwmaterialen huizenhoog gestegen
29 Jul, 00:01
foto
Veel mensen kunnen hun huizen niet meer afbouwen door de enorme stijging van prijzen van bouwmaterialen.


Veel mensen die aan het bouwen waren, zijn nauwelijks meer in staat om hun woning af te ronden. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek meldt dat de gemiddelde prijzen in de bouw in het tweede kwartaal 2023 ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar met 8.1% zijn gestegen. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2023 met het tweede kwartaal van 2022 zijn de prijzen gemiddeld met 71.3% gestegen.

"De prijzen van bouwmaterialen zijn heel erg gestegen", zegt Sharon. Zij had gehoopt dat ze met het vakantiegeld dat ze heeft ontvangen, flink zou kunnen opschieten met haar tweekamer woning. "Ik ga alleen maar de vloer kunnen storten en de muren van de keuken kunnen schuren. Daarna moet ik weer stoppen, want het geld is op", verzucht ze. "Ik ben een jaar geleden begonnen met de bouw, maar het schiet niet op".

Alle prijzen van bouwmaterialen zijn enorm gestegen, vooral ijzer is haast niet te betalen. Ook hout is veel duurder geworden. "Mijn zoon is speciaal naar het buitenland gegaan voor werk. Hij is een automonteur. Wanneer hij extra geld heeft verdiend, stuurt hij het op, waardoor we weer een deel van zijn huis kunnen aanpakken", vertelt André. "Gelukkig hadden wij het dak al, anders zouden we nu geen zinkplaat kunnen betalen. Zijn zoon is drie jaar geleden begonnen met de bouw. "Wij hopen dat het huis volgend jaar af is, dan kan hij terug naar zijn gezin", verzucht de vader.

"Ik ben vorig jaar begonnen om een salon aan huis bij te bouwen. Ik had gedacht dat we in een kwartaal alles rond zouden hebben, maar we zijn intussen elf maanden verder. Ik ben nog niet klaar want, stroom en water installeren daar moet ik nog voor sparen", zegt Monica. Zij wil met de nagelsalon haar eigen business starten. Nu werkt ze in een studio. Door de daling van de waarde van de SRD, klopt niemands begroting en bouwplanning meer.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May