Column: Borrelpraat no. 772
25 Jun, 22:37
foto


“Wahahaha, bigibigi Poetin is gaan dokken bij dat schoothondje van hem in Wit-Rusland, gevlucht voor die Wagner-man met z’n 25.000 man.”
“Beste jongere broeder, kan je schaken?”
“Nee, eerlijk gezegd niet. Ik kan wel dammen.”
“Oke, bij schaken is het sterkste stuk de koningin en bijna het zwakste stuk is de koning. Ron, yu sabi schaak, wat doe je als jouw koning bij schaak wordt aangevallen?”
“Ik breng hem in veiligheid, want als mijn koning valt, dan heb ik de wedstrijd verloren.”
“Goed zo, en dat is wat Poetin heeft gedaan: hij heeft de koning in het spel, toevallig zichzelf, in veiligheid gebracht. En weet je wat voor onstabiele rotzooi er werkelijk daar uitbreekt als die Wagner-man met z’n bende rasphuisgeboefte van Poetin zou overnemen?”
“Waarom dit zuiplappengebabbel over het schaakspel en Poetin?”
“Jonge vriend, zie je niet in dat die oorlog in de Oekraïne één groot schaakspel is? Met topschakers aan beide zijden.”
“U bedoelt Poetin en Zelenski?”
“Ja en nee. Die Zelenski leert wel snel, maar moet nog veel leren. Hij bedelt alleen maar om steeds sterkere wapens.”
“Maar anders kan hij niet tegen die Russen op.”
“Dan hoe kan die eigenaar van die Wagner groep, een ex-kok tevens crimineel, boef, bandiet, oorlogsmisdadiger, zijn ex-vriend Poetin met nog geen 25.000 man tot een ‘deal’ dwingen?”
“En nu heeft Poetin zich teruggetrokken in Wit-Rusland, omringd door zijn eigen tactische kernwapens die hij daar niet lang geleden heeft gestationeerd. Dus: ‘meneer Wagner, kom me daar nu halen. Ik heb de lanceercodes van die rakettenrommel om me heen. Twee raketten op jouw kolonne en jullie veranderen allemaal in radioactieve as, whoem-boemm!”
“Dan had die Poetin zoiets voorzien door alvast die tactische kernraketten in Wit-Rusland, oftewel Belarus, te stationeren.”
“Klopt, jonge vriend. Een goede schaker bereidt zich altijd op zo iets voor. En Russen zijn doorgaans goede schakers.”
“Jeetje Mina, dus we zijn nog niet af van die Poetin. Ik zag hem al bengelen aan een boom of uit een holletje gehaald worden zoals die Saddam Hoessein of in een koker onder een weg uit elkaar geschoten liggen, zoals die Khadaffi."
“Nee, Poetinski is nog in full charge. En op de route die de Wagner-groep naar Moskou aflegt, past het Russische leger de tactiek van de 'verschroeide aarde’ toe.”
“Wat voor tactiek is dat, meester?”
“Meer lezen, jonge vriend. Vraag het maar aan Bouta, want die zelf zegt vermanend via Limbow dat we te weinig lezen.”
“Ja, hij met z’n geweldige spionnage-complotboeken die hij zo leest; moesten misschien daarom uit voorzorg toentertijd een aantal ongewapende burgers via militair snelrecht geëxecuteerd worden?”
“Nou, maar dat executeren van tegenstanders lijkt een zwaar bewapende eenheid van de politie onlangs te Pikin Saron dunnetjes te hebben overgedaan, dus noem dat voor de eerlijkheid maar ook eventjes.”
“We dwalen weer eens af; hoe ziet die tactiek van de verschroeide aarde er uit?”
“Rustig jongere vriend, drink en luister. De naam zegt het al en de Russen zijn er in hun ontzaglijk uitgestrekt land meester in. Het Russische leger trekt zich alsmaar terug en verbrandt tijdens zijn terugtocht alles wat bruikbaar is voor de oprukkende vijand, zoals in dit geval brandstof-opslagplaatsen. Dat hebben de troepen van Napoleon toentertijd ervaren en ook de machtige legers van nazi-Duitsland. Beiden kwamen tot de rand van Moskou en toen werden ze teruggeslagen.”
“Dus die Wagner wist dat, plus die Poetin was hoog en droog, veilig elders ver weg, en was wel bereid tot een deal.”
“Maar die Poetin heeft wel een fikse klap te incasseren gehad en z’n levensgrote ego heeft een diepe deuk opgelopen.”
“Klopt. He lost a battle, but not yet the war. Opgepast voor deze ex-KGB-topman; nu wordt hij nog gevaarlijker. Een kat in het nauw…”  
“Maar hoe spelen onze politici hun politieke spel? Ook als een hebi schaakspel?"
“Ach nee, het is volgens mij meer als een brokobana-plei. Je gaat met tien man voor je doel staan en je schopt gewoon alle ballen weg die op je afkomen, soms met aanvallende speler en al.”
“Maar de scheidsrechter dan, die geeft je toch rode kaarten?”
“Echt niet, die is bijziend, verziend, nietsziend, is z’n bril kwijt, kijkt naar die andere speelhelft en ziet daar niets gebeuren wat fout is.”
“En de oude tegenstander die weer op het veld wil komen, speelt zijn beroemde populistische politiek.”
“Hoe bedoelt u populistische politiek?”
“Stem op mij en ik laat twee standbeelden voor jullie omgekomen geliefden maken.”
“Maar hij mag die twee broeders toch als helden zien die zijn gevallen in de rechtvaardige strijd om inheemse grondenrechten?”
“Mooi en waar, maar meneer die-standbeelden-belooft was toch tien jaren lang dé sterke man in het land? Hij had toch alle macht en tijd om dit vraagstuk van de grondenrechten te regelen?”
“Dus meester, u beweert dat betrokkene als ex-president mede verantwoordelijk is voor de escalatie te Pikin Saron?”
“Zeer zeker, en ook zijn voorganger, die met die tien schone vingers, heeft ook tien jaren lang nauwelijks wat aan de oplossing van dit inheemse grondenrechtenvraagstuk gedaan.”
“En wat heeft die hedendaagse kawtere ter oplossing gedaan, dan alleen maar zijn concessies veilig stellen en waar mogelijk uit te breiden, al wordt zijn eigen volk daardoor met chemicaliën vergiftigd?”
“Geklets, dat was fake news.”
“Daarom schreeuwt doctorandus ingenieur Over de Diepte vanuit Haifa in Israël ons in een artikel op Sterrennieuws toe dat we ons land moeten verdedigen tegen de ongebreidelde uitverkoop aan criminele organisaties en personen. Zie zijn artikel: Eigen volk eerst.”
“Ja, ik las het ook, groot gelijk heeft die doctorandus vanuit zijn comfortzone in het buitenland, maar hij geeft zoals velen niet aan hoe wij dit verdedigen van ons land middels een bruikbaar stappenplan  kunnen uitvoeren. Met onze blote handen? Of misschien met een volkstribunaal of met zo een Wagner groep vol criminelen?”
“Of middels de tactiek van de verschroeide aarde?”
“Intussen moeten wij zien te overleven, omringd door rovers en inbrekers, zoals die Duitser die bij die bejaarde vrouw inbrak…”
“Proost op oma die meteen gericht schoot en zich zo met succes dapper tegen die huisloze mof verdedigde…”
“…of steeds meer ‘rijden-door-rood-veroorzaakt-dood’ of  anderen die zichzelf te pletter rijden, of die na ruzie iemand voor hun deur dood gooien? San e psa ini a kondre?”
“Maar gelukkig is er een stralend lichtpunt: onze Special Olympic-atleten komen met maar liefst 20 medailles terug uit Berlijn.”
“Ja, goed mang, proost op deze dappere ambassadeurs van ons land. Er is nog hoop, heren.”
“Jawel, proficiat!”  
 
Rappa
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March