Column: Daden moeten vertrouwen in CBB herstellen
20 Jun, 00:59
foto


Bij elke verkiezing wordt er argwanend gekeken naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Maar nu is de discussie over CBB opgelaaid ruim vóór de verkiezingen. Het blijkt dat met een briefje van - nota bene de Vreemdelingenpolitie - CBB overgaat tot uitgifte van een Surinaams paspoort aan iemand met een vreemde nationaliteit. Er wordt niks nagetrokken, zolang er maar een brievenhoofd, een handtekening en een stempel voorkomt van de Vreemdelingenpolitie.

Binnen enkele uren kan dan zo een paspoort worden uitgegeven, terwijl achteraf bleek dat - in dit geval Asawini - gewoon haar Nederlandse paspoort thuis had. Als het wettelijk zo poepsimpel is om iemand op zo'n manier een paspoort te verstrekken, moet deze wet zeker worden aangepast. Minister Bronto Somohardjo heeft heel veel huiswerk. Want straks komen, net als drie jaar geleden, verwijten binnen dat mensen uit Haïti en andere landen op de verkiezingslijst voorkomen. Ze zouden met bussen vervoerd zijn om te stemmen in Coronie, waar met 400 rood gekleurde biljetten een zetel 'kon' worden behaald.

Hoewel de verkiezingen al om de hoek zijn - in minder dan twee jaar - is het nog niet duidelijk wanneer de Kiesregeling zal worden aangepast. De regering mag veel grappen maken, maar bij uitstel van verkiezingen zal niemand lachen. De rellen van 17 februari zullen kinderspel blijken te zijn van de maatschappelijke ontwrichting die zal volgen als de verkiezingen in gevaar komen. De Nationale Assemblee blijkt nog steeds op te warmen na 3 jaar verkiezing, want de vele wetten die dit jaar af moeten, zijn nog niet eens in concept klaar. Ook de ruim tien wetten die 'blacklisting' van Suriname moeten voorkomen!

Somo jr heeft aangekondigd dat er een groot onderzoek komt naar paspoortenzwendel, waarbij zelfs US$ 10.000 wordt neergeteld voor een Surinaams paspoort. Niet dat dit paspoort zo gewild is in de wereld, maar het geeft wel toegang tot diverse landen in de regio. Een doorvoer paspoort dus. Sinds april vorig jaar heeft de regering goedkeuring gekregen voor het invoeren van een biometrisch paspoort. Nu het weer vlot gaat met het IMF kan dit project mogelijk gerealiseerd worden, maar dan met meer zekerheden dan de e-ID en e-rijbewijs! Met een biometrisch paspoort is fraude zo goed als uitgesloten, terwijl het document ook 10 jaar geldig is. Bij reizen kan het paspoort op luchthavens zelf worden gescand.

De fraudepraktijken met onder andere paspoorten vinden al jaren plaats, maar tot nu toe is er geen grote opruiming gehouden. Somo jr heeft genoeg dekati om de bokshandschoenen aan te doen en de boeien klaar te leggen om orde op zaken te stellen. Kijken of het hem zal lukken om het netwerk, waar sleutelfiguren bij betrokken zijn, uit te rafelen. In elk geval zal de minister er alles aan moeten doen om het vertrouwen in CBB te herstellen en ervoor te zorgen dat met schone kiezerslijsten de verkiezing wordt ingegaan.

Nita Ramcharan

Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March