Somohardjo dik tevreden met 90% aanmelding ambtenaren
02 Jun 2023, 16:33
foto
Minister Bronto Somohardjo maakt de resultaten van de ambtenarenregistratie bekend. (Foto: BiZa)


Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) is ingenomen met de resultaten van de verplichte ambtenarenregistratie. Volgens het landsdienarensysteem zijn er ongeveer 54.000 personen in overheidsdienst; hiervan hebben 48.622 ambtenaren zich geregistreerd.  Dat is ruim 90%.  Van de 6.000 ambtenaren die zich niet hebben geregistreerd zal het loon stopgezet worden. Verder is er een groep van 5.000 ambtenaren die zich wel hebben geregistreerd, maar nog geen werkplek hebben.

Ondanks alle weerstanden is de registratie volgens Somohardjo een groot succes geworden. Hij merkt op dat verandering meestal met weerstand gepaard gaat en dat het uiteindelijke doel is om verbetering en succes te boeken. Ook is ambtenaren de mogelijkheid geboden voor vervroegde uitdiensttreding, mits ze voldoen aan de voorwaarden. 766 landsdienaren hebben zich opgegeven om gebruik te maken van deze voorziening. De procedure voor de vervroegde uitdiensttreding is inmiddels ingezet, meldt BiZa. Minister Somohardjo stipt aan dat samen met zijn collega van Financiën en Planning de stimulus beschikking is getekend, welke bedoeld is voor ambtenaren die vervroegd uit overheidsdienst willen treden.

Met de recente landsdienarenregistratie heeft BiZa meer inzicht gekregen in de competenties en kwalificaties van de ambtenaren, waardoor er een meersporig personeelsbeleid kan worden ontwikkeld en uitgevoerd. Op basis van de registratie wordt de betaalrol ook opgeschoond, persoonsgegevens zijn makkelijker te verifiëren en ook de personen die oneigenlijke betalingen krijgen.

Somohardjo deelt mee dat een modern personeel informatiesysteem wordt gelanceerd per 1 januari 2024. Het is ook van belang dat het vervolgtraject goed wordt afgerond. Het stopzetten van onrechtmatige lonen zal voor Suriname en ambtenaren voordelen hebben waaronder verlaging van de loonkosten,  de arbeidscertificatie zal toenemen en ook de personeelsstukken van de landsdienaren zullen nu veel sneller worden afgehandeld.
Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July