President Santokhi geeft inzicht over resterend regeertraject
26 May 2023, 00:02
foto
President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk hebben tijdens een persconferentie aangegeven wat het beleid zal zijn voor de rest van hun regeertermijn. (Foto: René Gompers)


Veel misverstand binnen de samenleving over het beleid van de regering-Santokhi kan worden weggemaakt met betere communicatie tussen beide partijen. Verschillende organisaties waar de regering mee heeft gesproken in aanloop naar de nationale dialoog hebben erop gewezen dat er hapert aan de communicatie tussen regering en stakeholders.

De regering heeft daar nota van genomen en heeft als beleidsmaatregel voor de tweede helft van haar termijn verbetering van de communicatie opgenomen. Behalve het kabinet van de president en de Communicatie Dienst Suriname, zullen alle ministeries hierbij worden betrokken. Het traject daartoe is al ingezet.

Zoals het er nu uitziet is er geen samenhang in de informatievoorziening en is er een betere coördinatie vanuit de regering gewenst. Er moet een betere communicatieplan naar de samenleving toe komen en zouden mediateams van de verschillende ministeries agressiever moeten zijn met de informatie. Een probleem bij de overheidsmedia is dat veel van de werkers anders zijn georiënteerd, waardoor het informatiesysteem onvoldoende functioneert.

De regering heeft zich ook voorgenomen om de verouderde wetgeving met name de Kieswet en -regeling, de wet Grondconversie en Grondenrechten, aan te passen. De Wet Kiesstelsel is al in behandeling in De Nationale Assemblee.

Het garanderen van de veiligheid van burgers en ondernemers is ook opgenomen als beleidsmaatregel voor het resterend deel van de zittingstermijn van regering-Santokhi. Voor de aanpak van de criminaliteit, openbare orde en verkeersveiligheid zijn de ministeries van Justitie en Politie, van Defensie en het Directoraat Nationale Veiligheid verantwoordelijk. De regering zal ook de veiligheidsdiensten versterken.

Als reactie op de verhoogde brandstofprijzen wil de regering het openbaar vervoer verbeteren, de dieselprijs marktconform houden en nagaan of het mogelijk is gratis busvervoer voor scholieren te verzorgen.

Om de koersstijgingen die negatieve gevolgen hebben voor de koopkracht tegen te gaan, wil de regering een monetair en fiscaal beleid voeren dat gericht is op koersstabiliteit. Zij neemt ook koerscompensatie voor ondernemers in overweging en zal een inventarisatie maken van de problemen die samengaan met de koers- en prijsontwikkeling. Een verbeterde prijscontrole is ook een beleidsmaatregel waar de regering zich sterk voor maakt.

Binnen de wet op Kansspelen die in behandeling is bij De Nationale Assemblee, wil de regering het aantal Suribet zaken en cambio's beperken en/of sluiten. Zij overweegt 1 zaak per ressort, een pasjessysteem en een leeftijdsgrens vast te stellen voor gokspelen.

Het benoemingsbeleid waar veel irritatie over is in de samenleving, wordt doorgelicht en transparant gemaakt. En dat geldt volgens het actieplan van de regering voor zowel het Kabinet van de president als alle ministeries. Er is veel kritiek geleverd over incompetente personen die worden benoemd op leidinggevende posities en dat niet gekwalificeerde en corrupte personen worden gehandhaafd op posities. Zo zouden ook familie en vrienden worden geplaatst op cruciale posities, zonder dat zij de benodigde competenties hebben. Ook worden meerdere posities ingevuld door 1 persoon.
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June