Column: Borrelpraat no. 764
30 Apr 2023, 22:52
foto


“En zo maakten we kennis met de nieuwste actiegroep, Wi sa strey geheten, en w’e gwa hey, meki Tjan kaa dorosey, a no ley, wee-wee.”
“De MvO stelde dat Pres hen bij hoge uitzondering te woord stond.”
“Wie is de MvO?”
“De Minister Van Alles, zo heeft o.a. Limboow hem gedoopt.”
“Het waren weer eens overwegend luidkeelse vrouwen die protesteerden, waar waren de mannen?”
“Misschien bij ‘We zijn moe’ of ‘Organic’ of bij Pappietow.”
“Pressiegroepen zijn goed en zijn nodig, om slaapkoppen wakker te schudden."
“Wat ik goed vond, was dat sommige juffen de bestaande onderwijsbonden naar hun malle-m…r stuurden en de leden opriepen om zich uit te schrijven, dus uit die bonden te treden.”
“Maar dan sta je nergens, zoals modo-Brontoow daags daarna zei tegen hun delegatie.”
“Maar sommige bonden zijn opeens wel wakker geworden en proclameren op 2 mei een eendaagse staking: 'kijk, we vechten voor jullie belangen, we zijn jullie contributiegelden nog waard.”
“Zeer terecht is het Bedrijfsleven niet te spreken over deze eendaagse actie; natuurlijk gaan velen thuisblijven na zo een loooong weekend.”
“Maar hadden de juffen echt gedacht dat met wat rechtstreekse toezeggingen van ‘Chaan barkha bhaan’ hun tori geregeld zou zijn?”
“Poti, ze weten nog niet genoeg wat ‘bureaucratie’ inhoudt.”
“Dat wil zeggen: ‘alles stagneren en tegenhouden wat Lanti niet lekker zit.”
“En hun zwakste punt was dat ze hadden gedacht dat ze hun TeeWeeKaa verder zouden krijgen.”
“Hoezo? Wat bedoelt u, meester? De overheid heeft toch zonder hun te melden de uitkering van hun twk gestopt?”
“Kom ook jij met deze nonsens, jongere vriend in ons midden? Hun twk zou over drie maanden gespreid worden: januari tot en met maart. Eind april was er niets meer te verdelen.”
“Een juf zei daarop dat ze door de stress van de prijsstijgingen was vergeten dat het deze maand zou stoppen.”
“Alle begrip daarvoor, maar juist in deze crisistijd moet je zeer alert zijn en niet ‘rekenen op uitkeringen' die al voorbij zijn.”
“Maar ik was blij te zien dat er een zonnepanelenproject in het binnenland is geopend, te Poeketi als ik me niet vergis.”
“En dat de pres de knop mocht indrukken voor de start van de tweede steenslagcrusher van Grassalco.”
“Ik wil elke dag de knop van zo nieuw productiebedrijf ingedrukt zien worden; dat alleen zal de koers daadwerkelijk stabiliseren.”
“Waar ik me wel even angstig om maakte, was dat weggespoelde stuk van die onderhoudsweg langs onze stuwdam.”
“Ai, dat deed me ook schrikken, want op die eerste foto van een afstand leek het er inderdaad op alsof een deel van de dam was weggespoeld en op doorbreken stond.”
“Un lobi zaaie paniek ini a kondre, a gersi dati paniek zaaie unu.”
“Tenminste is Flying Heli Lonnieman meteen daarheen gegaan. En toen zag je duidelijk dat een stuk van die weg die op een dam loopt die tegen de grote dam is opgeworpen, weggespoeld was. De weg loopt daar een stukje naar beneden en op het laagste punt spoelden tijdens die zware bui van zondag per seconde duizenden liters vers hemelwater met de weg van de weg af.”
“Klopt. Als die hoeveelheid door die grote dam heen was gekomen, was dat gat verder opengespoeld en was het stuwmeer water er doorheen gekolkt tot het meer leeg was gelopen.”
“Jeetje, en dan waren we in de stad zo een anderhalf uur later tot drie meter onder water gekomen. Niet voor lang, maar die rommel en de schade die zou achterblijven…”
“Direct maakt onze Asjiesj Gajjedien-en-zien in DNA van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor het stopzetten van alle goudwinningsactiviteiten op en rond het stuwmeer en vooral bij de hulpdammen aan de zijkanten van het meer.”
“Groot gelijk heeft hij, vooral bij die hulpdammen. Die zouden in feite permanent bewaakt moeten worden, maar ja, natuurlijk is daar geen geld voor.”
“Ja, want je jaagt ze vandaag weg en morgen zijn ze terug. Net als bij Rosebel I am Gold.”
“He, den sneesie die dat al driekwart uitgemijnd bedrijf met alle verouderd materieel hebben gekocht van de Canadezen, dachten dat ze het ziekteverzuim onder de arbeiders konden stoppen met ontslag.”
“Ay, den skriki toen de arbeiders dat hele bedrijf platlegden. Daar is te topman ook ‘naar buiten’ gekomen en heeft zwart op wit toezeggingen gedaan, en het bedrijf draait weer.”
“En wat doet de bond als ze het personeel langzaamaan gaan vervangen door ‘hun eigen’ mensen?”
“Dan staakt men weer.”
“Weet je dat deze concessie eens van Grassalco was? Toen werd het ‘verkocht’ aan de eerste Canadees. Die kwam hierheen nadat ze in Guyana uitgemijnd waren.”
“Ja, ja, en per ongeluk kwam hun Guyanese vestiging op een van onze toentertijdse bankbiljetten."
“Klopt. En daar gebeurde het toch dat tijdens zware regens zo een meer met een hoop giftige rommel uit de fabriek doorbrak? Vergiftig wan heri liba.”
“Nou, achter die oudroest raffinaderij te Paranam ligt er ook zo een gebied vol giftige chemische rommel uit de raffinaderij. Zonlicht zal dat jarenlang afbreken.”
“Dan zijn er hoge en droge geesten die de bauxietindustrie in ons land weer willen opstarten? Om ons dan weer met gaten in de grond en chemische troep achter te laten?”
“De uitverkoop van onze natuurlijke hulpbronnen levert heel wat tyuku op voor de dan aan de macht zijnde politieke toppers.”
“Vechten ze daarom zo om de staatsmacht te verwerven of te behouden?”
“Ach nee, ze willen die macht om voor de opbouw van dit land en zijn volk te werken, niet voor die schimmige sponsoren achter de schermen."
“Zijn we daarom na bijna 48 jaar Srefidensi tot op het bot verarmd; uitgezogen en geplunderd door onze eigen mensen, die we zelf al juichend en zingend daar steeds gezet hebben: hoezee, hupsakee, strey de'f strey! M'o zitting, neks no stout, stem grondtaal, Surinamers allemaal...”
“Meester, dit is overdreven, dit is negatieve energie in de kosmos gooien."
“Yongu, lib’mi nanga kosmos en negatieve energie. Ik stap op en ga mijn moestuin en de bacovenbomen bemesten. Dat bespaart me heel wat uitgaven, plus ik blijf in beweging.”
“Proost daarop.”
“Proost”
 
Rappa  
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May