Asabina: President u hebt het volk geen hoop gegeven
31 Mar, 10:12
foto
BEP-fractieleider Ronny Asabina aan het woord.


Met de presentatie van president Chan Santokhi over maatregelen ter beteugeling van de koers is er geen hoop gekomen bij de gemiddelde Surinamer. Integendeel is de brandstofprijs weer gestegen. Dagelijks is de financiële instabiliteit te merken, voerde Ronny Asabina, fractieleider van de BEP donderdag aan in De Nationale Assemblee. Gebrek aan hervormingen, de hoge inflatie en steeds meer onzekerheid over de economie, zijn enkele van de oorzaken hiervan. Er is ook geen zicht op begrotingssteun en betalingsbalanssteun vanuit het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het financieringstekort van de overheid blijft ook toenemen.

"Surinamers ontvluchten het land op zoek naar een beter en menswaardig leven, ook als gevolg van de toenemende onveiligheid en polarisatie, kortom de wanhoop neemt toe. Het volk op deze wijze zien verarmen is schending van bassale mensenrechten, maar ook bedrijven die hun deuren sluiten en geen doorstart kunnen maken", stelde Asabina. Er is volgens hem sprake van langdurig mismanagement en schandalen. Er zijn te veel zwakheden en onrust in het beleid, waaronder nepotisme, friends and familie boven competentie en integriteit. "Lobi no de ini a coalitie. Er is geen sprake van een familiegevoel in de coalitie, te veel verdeeldheid, onvoldoende harmonie, etnische en culturele polarisatie". 

De regering heeft volgens Asabina de samenleving opgescheept met ernstigere inflatiepijnen en koopkrachtdalingen door systematisch en gestructureerd het volk uit te melken en uit te knijpen door tal van voor de Staat inkomstenverhogende maatregelen, maar voor de samenleving lastenverzwarende maatregelen. Asabina somde diverse zaken op die de regering heeft nagelaten om orde op zaken te stellen. Ook was gehoopt dat de samenleving niet opgezadeld zou worden met extra belastingwetten. De samenleving is volgens de volksvertegenwoordiger boos over de wijze waarop de regering de crisis aanpakt.

De aanvullende maatregelen die de regering wil treffen, zal het volk verder uitknijpen en uitmelken. "Waarom de deal met IMF spaak loopt, heeft te maken met kwalitatieve onderbezetting van het overheidsapparaat, geen of onvoldoende of gebrek aan betrouwbare statistieken en data voor de voortgangs-, resultaat en kwaliteitsbewaking. Onze munt, de SRD krijgt dagelijks harde klappen te incasseren en staat dus onder vuur." Asabina vindt de boodschap van de president niet hoopgevend, integendeel teleurstellend. "U hebt het volk nog niet gezegd of het ergste achter de rug is. De maatregelen om de op hol geslagen koers te beteugelen zullen niet werken en of het gewenste effect sorteren, om het woord gebakken lucht niet in de mond te nemen. Niet aangegeven is wanneer wij de lijn van dalende inflatie zullen inzetten alsook een stop achter de uithollende inflatie. Het voorgaande betekent dat het einde van de crisis nog niet in zicht is. De huidige crisis is nog lang niet voorbij, omdat geen oplossing is gepresenteerd, het pessimisme is niet minder geworden."

Advertenties

Saturday 10 June
Friday 09 June
Thursday 08 June