El Salvador: Congres verlengt anti-bende repressie
17 Mar 2023, 08:45
foto
Bendeleden wachten om naar hun cel te worden gebracht, nadat 2000 bendeleden zijn overgebracht naar het Terrorism Confinement Center, volgens de president van El Salvador, Nayib Bukele, in Tecoluca, El Salvador. (Foto via Reuters)


Het congres van El Salvador heeft nog een nieuwe verlenging goedgekeurd, waarbij sommige grondwettelijke rechten in de jarenlange strijd van het Midden-Amerikaanse land tegen bendes, eind woensdag werden opgeschort. De noodbevoegdheden maken tijdelijk arrestaties zonder bevel, toegang van de overheid tot privécommunicatie en detentie, zonder recht op een advocaat mogelijk.

Het is sinds afgelopen maart elke maand verlengd, nadat een reeks moorden die aan bendes werden toegeschreven het land opschudde.

De noodtoestand, waarbij meer dan 65.000 vermeende bendeleden gevangen zijn genomen, is zeer populair onder Salvadoranen, maar is bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties die beweren dat er willekeurige arrestaties, marteling en dood van gevangenen in hechtenis plaatsvinden.

"We vragen dat dit regime voor langere tijd wordt verlengd", zei politiedirecteur Mauricio Arriaza tegen verslaggevers. "We moeten criminele groepen blijven bestrijden, we moeten Salvadoraanse families zekerheid geven voor hun leven en hun eigendommen."

Sinds de maatregel is ingevoerd, is het aantal gevallen van afpersing dramatisch gedaald en heeft El Salvador 215 dagen geen moord gemeld, aldus de regering.

El Salvador heeft het hoogste aantal opsluitingen ter wereld. Vorige maand opende het een gevangenis voor 40.000 personen om de overbevolking te verlichten, aangezien het harde optreden naar verwachting zal voortduren.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April