Planeet in het vizier: VN-chef eist snelle emissiereducties
13 Mar 2023, 16:44
foto
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres riep wetenschappers op om "koude, harde feiten" voor te leggen om regeringen ertoe aan te zetten beleid te maken dat de klimaatverandering beteugelt voordat een belangrijke drempel voor de opwarming van de aarde wordt overschreden. (Foto: AP)


Het hoofd van de Verenigde Naties heeft wetenschappers opgeroepen om "koude harde feiten" te presenteren om regeringen ertoe aan te zetten beleid te maken dat de klimaatverandering beteugelt voordat een belangrijke drempel voor de opwarming van de aarde wordt overschreden.

Zijn opmerkingen kwamen toen experts en functionarissen van over de hele wereld bijeenkwamen voor een bijeenkomst van een week in de Zwitserse Alpenstad Interlaken om de laatste van zeven rapporten af ​​te ronden die zijn uitgebracht door het wereldwijde panel van topwetenschappers sinds het klimaatakkoord van Parijs in 2015 werd gesloten.

In een videotoespraak voor afgevaardigden zei de VN-secretaris-generaal Antonio Guterres maandag dat het laatste rapport van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering (IPCC) "niet op een belangrijker moment kon komen".

"Onze wereld staat op een kruispunt - en onze planeet staat in het vizier", zei hij. "We naderen het punt waarop we niet meer terug kunnen, we overschrijden de internationaal overeengekomen limiet van 1,5 graden Celsius van de opwarming van de aarde."

Die drempel, bijna acht jaar geleden overeengekomen in Parijs en afgemeten aan de gemiddelde temperaturen in pre-industriële tijden, is de maatstaf geworden voor klimaatwetenschappers die waarschuwen voor de gevaren van een steeds heter wordende planeet.

‘De juiste beslissingen’
Guterres haalde recente IPCC-rapporten aan waaruit blijkt dat hoewel sommige effecten van de opwarming van de aarde al onvermijdelijk zijn, "het mogelijk is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden met snelle en verregaande emissiereducties in alle sectoren van de wereldeconomie".

Sommige wetenschappers zijn het daar niet mee eens en merken op dat de snelheid waarmee broeikasgassen in de atmosfeer worden gepompt het bijna onmogelijk maakt om zich aan deze limiet te houden.

De VN-chef zei dat het laatste deel in de zesde rapportagecyclus van het IPCC – bekend als het syntheserapport omdat het inzichten uit zes eerdere papers samenbrengt – regeringen zou moeten voorzien van "solide, openhartige, gedetailleerde wetenschappelijke richtlijnen om de juiste beslissingen te nemen voor mens en planeet" als ze eind dit jaar samenkomen voor de jaarlijkse wereldklimaatconferentie in Dubai.

Guterres benadrukte dat het versnellen van de uitfasering van fossiele brandstoffen "zwaar maar essentieel" is. "Laat de dringende noodzaak zien om een einde te maken aan de opwarming van de aarde met koude, harde feiten", zei hij tegen de afgevaardigden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May